Republica Moldova. Bașkanul Găgăuziei vrea să înființeze „reprezentanță” (ambasadă) la Moscova

Publicat: 17 aug. 2023, 17:30, de Sorin Costea, în Internațional , ? cititori
Republica Moldova. Bașkanul Găgăuziei vrea să înființeze „reprezentanță” (ambasadă) la Moscova

Noul bașkan (guvernator) al Unității Teritoriale Autonome (UAT) Găgăuză din sudul Republicii Moldova, Evghenia Guțul, vrea să concretizeze opțiunile pro-ruse prin înființarea unei „reprezentanțe” cu rol de ambasadă a Autonomiei Găgăuze la Moscova.  

Sunt de notorietate opțiunile majoritar pro-ruse, în procent de 98%, ale celor peste 200.000 de găgăuzi, etnici de origine turcă, o comunitate din sudul Republicii Moldova formată din 30 de comune și 3 orașe, capitala fiind la Comrat.

UAT Găgăuză a fost înființată la începutul anilor 90, fiind organizată în baza unei legi adoptate de Parlamentul Republicii Moldova în 1994, având propriul legislativ, un guvern propriu și chiar propriul procuror general, deși în Autonomie sunt respectate legile adoptate de Parlamentul Moldovei și hotărârile Guvernului de Chișinău.

Începând din 2018, în contextul politicii pro-europene a Guvernului Republicii Moldova, liderii comunității găgăuze au identificat aderarea Moldovei la Uniunea Europeană cu pericolul pierderii autonomiei lor și s-au radicalizat.

Invadarea Ucrainei de către Rusia putea fi o oportunitate pentru concretizarea opțiunilor lor pro-ruse, eventual prin înființarea unei „republici autonome” de tip „Donețk”, dar pierderile înregistrate de Armata Rusă, care nu a reușit să treacă Niprul și să se apropie de granița Republicii Moldova pentru crearea situații care să faciliteze înființarea unei „republici găgăuze”, climatul politic de la Comrat s-a temperat.

Noul bașcan al UAT Găgăuzia, Evghenia Guțul, a fost aleasă în mai pe listele Partidului Shor, care în iunie a fost scos în afara legii

La începutul lunii mai au avut loc alegerile pentru desemnarea noului bașkan (guvernator) al UAT Găgăuză, la care aproape toți cei 8 candidați erau susținuți de Partidul Socialist din Republica Moldova (PSRM) și Partidul Shor, care în primăvară a organizat valul de proteste împotriva Guvernului Moldovei și a președintei Maia Sandu.

În turul 2 s-au calificat Grigorii Uzun (PSRM), cu 14.849 de voturi (26,43%) și Evgenia Guțul, de la Partidul Shor, cu 14.836 de voturi (26,41%). În urma celui de al doilea tur, Curtea de Apel din Comrat a validat alegerea în funcția de bașkan a reprezentantei Partidului Shor, Evghenia Guțul.

Ca urmare a deciziei din data de 19 iunie 2023 a Curții Constituționale din Republica Moldova, care a declarat neconstituțional Partidul Shor, acest partid a fost scos în afara legii, dar cei care au fost aleși pe listele Shor își vor exercita mandatele ca independenți. Această regulă funcționează și în cazul bașkanului UAT Găgăuzia, Evghenia Guțul.

Evghenia Guțul a anunțat că dorește deschiderea la Moscova a unei „reprezentanțe” a UAT Găgăuze

Zilele trecute, noul bașkan a anunțat unul din proiectele sale, care se înscrie în politica ostilă față de Guvernul de la Chișinău a Partidului Shor. Evghenia Guțul a declarat într-un interviu acordat RIA Novosti că dorește să deschidă o „reprezentanță” la Moscova.  

Deschiderea unei „reprezentanțe” a UAT Găgăuze la Moscova ar echivala cu deschiderea unei ambasade a Autonomiei Găgăuze, o aberație dipomatică în contextul în care la Moscova există deja Ambasada Republicii Moldova.

Această declarație a Evgheniei Guțul a venit exact în momentul în care zeci de diplomaţi ruşi şi familiile lor au părăsit teritoriul Republicii Moldova după ce Guvernul de la Chișinău a decis reducerea personalului de la Ambasada Rusiei pentru acțiuni de destabilizare a țării.

În interviul pentru RIA Novosti, Evghenia Guțul a adăugat că deschiderea „reprezentanței” de la Moscova va fi o acțiune de durată din cauza sabotajului de la Chișinău:  

„Deocamdată, este dificil să precizăm o dată exactă, din cauza sabotării activității noastre de către Chișinău, de aceea implementarea acestui proiect va dura ceva mai mult decât a fost planificat. Cu toate acestea, există o dorință reciprocă de a coopera, ceea ce înseamnă că ne vom deschide cu siguranță reprezentanța acolo”.

Şefa Autonomiei Găgăuzie a mai declarat că este pregătită pentru un dialog cu Chișinăul: „În ciuda divergenţelor care au avut loc, sunt gata să stabilesc un dialog cu autoritățile din Republica Moldova  (…) Am demarat activitatea şi vom începe cu formarea unei echipe”, a spus Guțul.

De fapt, „șantajul de la Chișinău” este reprezentat de neînțelegerile de la Comrat în constituirea organismelor de conducere

Guțul nu a detaliat la ce se referă atunci când vorbește despre „șantajul” de la Chișinău, dar potrivit informațiilor din presa de la Comrat ar fi vorba despre derularea unor etape de constituire a organismelor de conducere ale UAT Găgăuze după alegerile din luna mai.

O situație de criză este aprobarea formării Comitetului Executiv, respectiv a guvernului Autonomiei, de către deputații Adunării Populare a Găgăuziei, dar nu s-a ajuns la un consens și până acum deputații au respins trei propuneri de structură a Comitetului Executiv înaintate de Evghenia Guțul.

Șefa Autonomiei Găgăuze a declarat pentru postul de televiziune Rusia-24 că este pregătită să facă unele compromisuri pentru a obține aprobarea Comitetului Executiv.

„Vom face concesii, vom corecta ceea ce ei (deputații – n red) consideră o greșeală”, a spus Guțul.

Ea a explicat că deputații nu sunt mulțumiți de structura propusă a Comitetului Executiv, deși este similară cu cea actuală. La rândul lor, membrii Adunării Populare a Găgăuziei susțin că la ultima aprobare a Comitetului Executiv au fost încălcări ale legii.

Dacă deputații nu reușesc să cadă de acord înainte de sfârșitul lunii septembrie, atunci bașkanul are dreptul să dizolve actuala componență a legislativului, ceea ce ar duce la o prelungire a crizei.

O altă situație rămasă în suspensie este aceea că bașkanul UAT Găgăuzia ar trebui să fie numit membru al Guvernului Republicii Moldova prin decret semnat de președintele Maia Sandu, dar acest lucru nu s-a întâmplat încă.

Ambasadorul UE în Republica Moldova, Janis Mažejks: „Nu există dialog. Trebuie să știm cu cine și cu ce avem de-a face”

Potrivit publicației „GagauzInfo.md”  de la Comrat, pe 11 august ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mažejks, a vizitat una dintre întreprinderile finanțate din bani europeni în UAT Găgăuză și cu acest prilej a declarat „că diplomația europeană va putea începe un dialog atunci când Comitetul Executiv al Evgheniei Guțul va fi aprobat de Adunarea Populară, iar bașkanul va fi acceptat în Guvernul Republicii Moldova”.

Între timp, rămân multe neclarități, în special, pe cine reprezintă Evghenia Guțul, poporul găgăuz sau pe Ilan Shor, fostul lider al Partidului Shor, condamnat în Republica Moldova la 15 ani de închisoare și trecut pe „lista neagră” de UE.

„Cred că acum trebuie să înțelegem cum se vor desfășura evenimentele. Până acum, sunt multe puncte neclare. Nu există birou al bașkanului, bașkanul nu este confirmat ca membru al Guvernului Republicii Moldova. Pentru ca dialogul să se dezvolte, trebuie să știm cu cine și cu ce avem de-a face. De asemenea, este important să înțelegem pe cine va reprezenta ea, poporul găgăuz sau fostul Partid Shor, condus de persoana condamnată”, a spus Janis Mažejks, citat de „GagauzInfo.md”.

Evghenia Guțul