Resetare: Se schimbă iar paradigma? China, în noul concept strategic al NATO

Într-un interviu pentru The Telegraph, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că actuala consolidare a alianței ar trebui să fie transformată într-o „resetare” fundamentală.

NATO, afirmă Stoltenberg pentru ziarul britanic, se află „în mijlocul unei transformări fundamentale”, care va reflecta „consecințele pe termen lung” ale acțiunilor lui Vladimir Putin în Ucraina.

„Indiferent de când și cum se va încheia războiul din Ucraina, acesta are deja consecințe pe termen lung pentru securitatea noastră, iar NATO trebuie să se adapteze la această nouă realitate”, a subliniat liderul NATO în The Telegraph.

Al doilea cel mai mare buget de apărare din lume

Stoltenberg intenționează, de asemenea, să introducă, pentru prima dată, amenințarea tot mai mare din partea Chinei în noul „concept strategic” al NATO, care va fi convenit la summitul din iunie, întrucât ascensiunea Chinei și schimbarea echilibrului global de putere au consecințe directe asupra alianței transatlantice.

Beijingul, a subliniat Stoltenberg în The Telegraph, „are al doilea cel mai mare buget de apărare din lume” și investește masiv în „noi capabilități nucleare moderne, rachete cu rază lungă de acțiune, care pot ajunge pe tot teritoriul NATO”, fiind îngrijorător și faptul că Rusia și China lucrează din ce în ce mai strâns împreună.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Cine este preotul mare mason, cu o avere uriașă, care conduce...

Prezența preoților, în special a celor cu funcții mari în Biserica Ortodoxă Română, în rândurile masoneriei este arhicunoscută, dar Patriarhia Română a negat că...