Rețea de fraude cu taxe în Marea Britanie, destructurată în România. Prejudiciu de peste un milion de lire

Publicat: 10 iul. 2025, 11:02, de Anamaria Ionel, în ACTUALITATE , ? cititori
Rețea de fraude cu taxe în Marea Britanie, destructurată în România. Prejudiciu de peste un milion de lire
sursa foto: arhivă

O rețea infracțională formată din 16 persoane este acuzată că a fraudat sistemul britanic de returnări de taxe cu peste 1 milion de lire sterline, folosind identitățile unor contribuabili reali din Regatul Unit. Joi dimineață, polițiștii români au desfășurat 13 percheziții domiciliare în București și în județele Ilfov, Giurgiu și Călărași.

Potrivit Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), membrii grupării ar fi accesat în mod ilegal sistemele digitale puse la dispoziția populației de către Guvernul britanic. Folosind conturile autentice sau conturi false înregistrate cu date reale, suspecții au solicitat rambursări legate de impozitul pe venit și alte taxe.

Conturi false și angajatori fictivi

Începând cu septembrie 2023, suspecții ar fi compromis peste 1.000 de conturi fiscale „Government Gateway”, editând datele personale ale contribuabililor sau creând conturi frauduloase cu ajutorul numerelor reale de asigurare socială. În paralel, ar fi înregistrat angajatori fictivi în sistemul fiscal britanic (HMRC), generând astfel cereri false de rambursare în aplicația PAYE („Pay As You Earn”).

Prejudiciu de peste un milion de lire sterline din fraude cu taxe

Rambursările impozitului pe venit astfel solicitate în mod fraudulos de la autorităţile britanice ar fi fost plătite în conturi bancare din Marea Britanie, sub controlul persoanelor cercetate.

Ulterior, sumele de bani solicitate fraudulos ar fi intrat în conturile deţinute sau controlate de persoanele cercetate, ar fi fost transferate succesiv în alte conturi bancare sau ar fi fost retrase în numerar de la ATM, cu scopul disimulării adevăratei provenienţe a banilor şi cunoscând că provin din săvârşirea unor infracţiuni.

Până în prezent, conform probatoriului administrat în cauză, prejudiciul cauzat autorităţilor britanice este de 1.0a63.939,5 lire sterline, echivalentul a 6.170.849,1 lei.

Acţiunea este realizată cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Institutului Naţional de Criminalistică, luptătorilor Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale, precum şi al inspectoratelor de poliţie judeţene Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu.

Activităţile de cooperare judiciară s-au realizat cu sprijinul EUROJUST, în cauză fiind încheiat un Acord European de Cooperare cu autorităţile din Marea Britanie (organele de parchet şi HMRC), în vederea facilitării schimbului de probe şi pentru identificarea tuturor membrilor grupării infracţionale.

Activităţile de cercetare penală continuă, în vederea completării probatoriului, a reparării şi recuperării pagubei produse, precum şi a tragerii la răspundere penală a persoanelor care au săvârşit aceste infracţiuni.