Reţea de traficanţi de heroină din București, destructurată. Unul dintre „ajutoare” este ofiţer de poliţie

Publicat: 10 mai 2023, 13:20, de Florentin Lucaniuc, în ACTUALITATE , ? cititori
Reţea de traficanţi de heroină din București, destructurată. Unul dintre „ajutoare” este ofiţer de poliţie

O rețea de traficanți de heroină din Capitală a fost destructurată de anchetatori, mai multe persoane fiind arestate. Printre ele se află și un ofițer de poliție, cercetat pentru mai multe infracţiuni.

”La datele de 08 şi 09.05.2023, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o durată de 24 ore a trei inculpaţi, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de mare risc, luare de mită, dare de mită, favorizarea făptuitorului, divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, accesul ilegal la un sistem informatic şi conducere a unui vehicul având dreptul de a conduce suspendat”, anunţă, miercuri, DIICOT, într-un comunicat d epresă.

Sursa citată a precizat că, în cursul anului 2022, a fost constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii infracţiunii de trafic de droguri de mare risc.

”În vederea realizării scopului grupului infracţional organizat, membrii acestuia au organizat şi coordonat tranzacţii repetate cu droguri de mare risc (heroină). După ce intrau în posesia drogurilor, heroina era pregătită pentru vânzare (fiind amestecată cu diferite substanţe, în vederea obţinerii unor profituri cât mai mari) şi, ulterior, comercializată în municipiul Bucureşti, doar unor persoane în care membrii aveau deplină încredere”, a mai transmis sursa citată.

Potrivit procurorilor, în cursul urmăririi penale, la data de 15.04.2023, a fost identificat şi indisponibilizat un transport de aproximativ un kilogram de heroină.

”Cu privire la unul dintre inculpaţii reţinuţi în cauză, având calitatea de ofiţer de poliţie judiciară, s-a reţinut că, în perioada noiembrie 2022 – aprilie 2023, a sprijinit grupul infracţional organizat prin acţiuni şi inacţiuni”, anunţă DIICOT.

Concret, în luna martie 2023, acesta a comunicat unuia dintre liderii grupului infracţional organizat faptul că este cercetat într-un dosar penal, transmiţând atât obiectul dosarului, cât şi persoanele vizate de respectiva cauză, sfătuindu-l cu privire la modalitatea în care să acţioneze pentru a evita tragerea la răspundere penală.

De asemenea, în luna aprilie 2023, deşi a luat cunoştinţă despre săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri având ca obiect cantitatea de aproximativ un kilogram de heroină, nu a luat măsurile necesare, potrivit atribuţiilor de serviciu, într-un dosar pe care îl avea în instrumentare, acordând sfaturi celorlalţi doi inculpaţi cu privire la modul în care trebuie să acţioneze pentru a evita tragerea la răspundere penală.

”În cursul lunii martie 2023, inculpatul a divulgat, fără drept, informaţii nepublice, obţinute prin accesarea bazelor de date, accesând, fără drept, sistemele informatice pe care sunt stocate bazele de date ale Ministerului Afacerilor Interne. În realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, la sfârşitul lunii martie 2023, a primit de la liderul grupului infracţional organizat mai multe bunuri şi, la data de 22.04.2023, a acceptat promisiunea acestuia de a-i da un telefon mobil, pentru a-l avertiza (prin divulgarea de informaţii cunoscute în virtutea atribuţiilor de serviciu), a-l proteja (prin neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu în cauze penale care îl priveau sau în cauze penale care priveau persoane din anturajul acestuia, aflate în instrumentarea sa) şi a-l favoriza (prin sprijinul acordat în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor în cauze penale care îl priveau sau în cauze penale care priveau persoane din anturajul acestuia şi în scopul împiedicării tragerii la răspundere penală), în legătură cu activităţile de trafic de droguri de mare risc desfăşurate de acesta şi ceilalţi membri ai grupului infracţional din care acesta făcea parte”, arată procurorii.

La data de 09.05.2023, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalul Bucureşti a dispus măsura arestului preventiv, pentru o perioadă de 30 de zile, faţă de cei trei inculpaţi.