Rețelele sociale, interzise pentru copii. Comisia Europeană și-a dat acordul
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/copii-pe-social-media.jpg)
Comisia Europeană a deschis calea pentru ca fiecare stat membru să poată limita accesul copiilor la rețelele sociale. Potrivit noilor orientări privind Legea Serviciilor Digitale, guvernele europene pot adopta interdicții naționale care să protejeze minorii în mediul online. Documentul este unul orientativ, dar oferă un cadru pentru reglementarea acestui domeniu la nivel de stat.
Rețelele sociale, considerate un risc pentru minori
Potrivit Antena 3, Franța și Țările de Jos susțin o interdicție totală pentru accesul copiilor sub 15 ani la rețelele sociale. Grecia cere acordul părinților pentru utilizatorii sub o anumită vârstă. Danemarca, care deține președinția Consiliului UE, solicită reguli mai dure la nivelul Uniunii. Măsurile vin pe fondul presiunii tot mai mari asupra Comisiei Europene de a proteja copiii de efectele negative ale mediului digital.
Meta, compania care deține Facebook și Instagram, a declarat că este de acord cu restricții legale în privința accesului minorilor. Condiția este ca acestea să fie implementate cu acordul părinților.
Aplicație-pilot pentru verificarea vârstei
Tot luni, Comisia Europeană a lansat specificațiile tehnice pentru o aplicație care poate verifica vârsta utilizatorilor, fie prin acte de identitate, fie prin recunoaștere facială. Aceasta va fi testată în Franța, Spania, Grecia, Italia și Danemarca. Țările UE vor putea folosi această soluție tehnologică dacă decid să impună restricții privind accesul la rețelele sociale pentru diverse praguri de vârstă.
Orientările CE includ și recomandări pentru platformele digitale. Acestora li se recomandă să nu folosească istoricul de navigare pentru publicitate, să dezactiveze funcții precum „streaks” sau confirmări de citire a mesajelor și să seteze opțiuni de intimitate implicite pentru copii.
Măsuri pentru o protecție mai eficientă a minorilor
Ministra digitalizării din Danemarca, Caroline Stage Olsen, a declarat că verificarea vârstei „nu este un moft, ci o necesitate”. De asemenea, și comisara europeană pentru tehnologie, Henna Virkkunen, a susținut importanța acestor reguli pentru protejarea minorilor.
Măsurile nu se vor aplica doar rețelelor sociale, ci și platformelor pornografice sau magazinelor online care vând alcool și țigări. Comisia insistă asupra unei abordări bazate pe evaluarea riscurilor, ceea ce presupune ca platformele să analizeze impactul asupra copiilor și să ia măsuri adecvate.
Aceste orientări rămân, deocamdată, neobligatorii, dar creează premisele pentru viitoare reglementări la nivelul Uniunii Europene. Experiențele din statele care testează deja aplicația de verificare a vârstei vor fi decisive pentru adoptarea unor reglementări mai stricte. Dezbaterea privind protejarea copiilor în mediul digital rămâne, momentan, deschisă.