Reuniune a Consiliului Afacerilor Externe al UE la Luxemburg, pe 11 aprilie 2022

Publicat: 11 apr. 2022, 09:00, de Viorela Pitulice, în Internațional , ? cititori
Reuniune a Consiliului Afacerilor Externe al UE la Luxemburg, pe 11 aprilie 2022
Parlamentul European

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene se reuneşte la Luxemburg, la data de 11 aprilie 2022, având ca subiecte centrale pe agendă răspunsul Uniunii la invadarea Ucrainei de către Rusia şi revizuirea Global Gateway.

De asemenea, miniştrii de externe ai UE vor discuta apoi despre cele mai recente evoluţii privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, survenite după Consiliul European din 24-25 martie 2022, la care a articipat fizic şi preşedintele american Joe Biden.

Rusia a început invadarea Ucrainei la 24 februarie 2022, după ce, la 21 februarie 2022, după mai multe săptămâni de tensiuni extreme, preşedintele Vladimir Putin a decis să recunoască drept entităţi independente zonele, care nu sunt controlate de guvern, Doneţk şi Luhansk (regiuni administrative) din Ucraina, şi să trimită trupe ruse în aceste zone.

Încă din 2021, Rusia a început o concentrare de forţe militare de mare amploare în apropierea frontierei de est a Ucrainei, fapt care a stârnit o mare îngrijorare în Ucraina, în Europa şi în întreaga lume.

Un prim pachet de sancţiuni la adresa Rusiei (de la începerea invaziei, la 24 februarie) a fost impus de UE la 25 februarie 2022, incluzând: sancţiuni individuale împotriva lui Vladimir Putin, a lui Serghei Lavrov şi a membrilor Dumei de Stat a Rusiei şi ai Consiliului Naţional de Securitate, precum și sancţiuni economice.

Un alt doilea pachet de sancţiuni, impuse la 28 februarie şi 2 martie 2022, include: închiderea spaţiului aerian al UE pentru toate aeronavele ruse; o interdicţie asupra tranzacţiilor cu Banca Centrală a Rusiei; o interdicţie privind accesul la SWIFT pentru şapte bănci ruse; interzicerea furnizării de bancnote euro către Rusia; suspendarea difuzării în UE a canalelor mass-media deţinute de stat Russia Today şi Sputnik; impunerea de sancţiuni împotriva Belarusului ca răspuns la implicarea sa în invazia militară a Rusiei, conform site-ului Consiliului.

La data de 15 martie, a venit un nou pachet de sancţiuni: sancţiuni individuale împotriva lui Roman Abramovici şi a lui German Khan; o interdicţie asupra tuturor tranzacţiilor cu anumite întreprinderi de stat; o interdicţie asupra furnizării de servicii de rating de credit oricărei persoane sau entităţi din Rusia; o interdicţie asupra investiţiilor noi în sectorul energetic rus; restricţii comerciale în ceea ce priveşte fierul, oţelul şi produsele de lux.

 Revizuirea Global Gateway

De asemenea, miniştrii vor revizui Global Gateway, o nouă strategie europeană menită să stimuleze legăturile inteligente, curate şi sigure în sectoarele digital, energetic şi al transporturilor şi să consolideze sistemele de sănătate, educaţie şi cercetare din întreaga lume.

În acest sens, în perioada 2021-2027, Echipa Europa (instituţiile şi statele membre ale UE) va mobiliza investiţii de până la 300 de miliarde de euro în sectoare precum digital, climă şi energie, transporturi, sănătate educaţie şi cercetare.

Nu în ultimul rând, Consiliul Afaceri Externe va desfăşura un schimb de opinii cu privire la evenimentele recente şi la afacerile curente legate de relaţiile externe.