Revelațiile pandemiei: Ce își doresc oamenii de la Guvernele lor

Publicat: 17 sept. 2020, 19:00, de Roxana Roseti, în POLITICĂ , ? cititori
Revelațiile pandemiei: Ce își doresc oamenii de la Guvernele lor

Pandemia a schimbat atitudinea societății: un sondaj recent, realizat în 19 țări ale lumii, arată că oamenii sunt tot mai interesați de anumite domenii.

Sondajul arată că oamenii sunt tot mai interesați de cercetările științifice, care joacă un rol important în luarea deciziilor lor. Însă jumătate dintre respondenți au spus că întâmpină dificultăți sau nu au acces la informație cu caracter științific, cea mai mare rată fiind înregistrată în Rusia și Coreea de Sud. Majoritatea persoanelor chestionate au declarat că sunt interesate de știință, studii și noi cercetări. Întrebați care sunt acțiunile lor, în momentul în care află despre noi studii sau cercetări, 79% dintre respondenți au spus că încearcă să găsească mai multă informație despre subiectele de interes.

O mare parte dintre participanții la sondaj (84%) au spus că își doresc ca Guvernul să ia în considerare dovezile științifice atunci când iau decizii politice. În ce privește rolul științei în luarea deciziilor publice, 51% dintre respondenți s-au arătat mulțumiți de atenția acordată științei de către Guvern în procesul decizional, în timp ce 4 din 10 persoane au declarat că Guvernul lor nu se axează pe studii și cercetări atunci când adoptă legi.

Întreprinderile private trebuie să investească în știință

Pe de altă parte, 48% dintre participanții la sondaj au spus că le este dificil să găsească informație fiabilă despre cercetările științifice. În Rusia, 70% dintre respondenți au spus că întâmpină dificultăți în accesarea informației, în Coreea de Sud – 67%, la polul opus fiind Africa de Sud, Filipine și SUA.

Sondajul mai arată că 77% dintre persoanele intervievate și-au manifestat speranța că progresul științific va contribui la soluționarea mai multor probleme cu care se confruntă lumea. De asemenea, 90% dintre respondenți au declarat că întreprinderile private trebuie să investească permanent în știință pentru a-și îmbunătăți produsele.

Sondajul a fost realizat de compania independentă de cercetări Povaddo, la solicitarea Philip Morris International. Cercetarea a avut loc în perioada iunie-iulie 2020, pe un eșantion de 19.100 persoane. “Intenția noastră a fost să înțelegem mai bine interesul oamenilor față de știință, accesul lor la informația științifică, perceperea acesteia de către public și evaluarea surselor de unde provin datele științifice”, se menționează în raportul companiei Philip Morris.