Revirimentul extremei drepte! AUR, fața modernă a fascismului

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a avut cel mai mult de câștigat de pe urma crizei pandemice și politice. Potrivit sondajelor de opinie, AUR ar avea în prezent o intenție de vot similară cu PNL. Partidele și mișcările extremiste sau anti-sistem obțin o mare aderență în societate în perioada marilor crize economice, politice sau sanitare.

Teoria politică se confirmă și în cazul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), care în 15 luni a reușit să urce de la 1 procent în intenția de vot, septembrie 2020, la aproape 20%, decembrie 2021. AUR respinge eticheta de partid „extremist”, dar și-o asumă pe cea de „partid anti-sistem”. Într-un sondaj Avangarde, comandat de PSD, PNL este cotat cu 18%, iar AUR cu 17%. Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a reușit să ia fața Pro România, PMP și ALDE la alegerile parlamentare. Intră în prezent în concurență cu PNL și USR și aspiră să depășească PSD.

Prăbușirea PNL în sondaje, partidul trecând pe locul al treilea, conform sondajelor consultate de Puterea.ro, și stagnarea USR au permis AUR să capitalizeze puncte electorale, dar să atragă și o parte din societate care nu era captată de zona politică. Narativele propagate de Rusia în Balcani se regăsesc în mesajele promovate în grupurile de Facebook administrate de AUR. Se pare că au succes devreme ce numărul de urmăritori al liderilor partidului pare să fi crescut în ultimul an cu 500%. Caracterizat de adversarii politici drept un partid cu „tendințe fasciste”, declarația îi aparține fostului lider USR, Dan Barna. AUR a plusat în acest an la agresivitate în Parlament, dar și pe rețelele sociale.

Hate-speechul dus la un nivel fără precedent, potrivit Alinei Gorghiu (PNL), a ajutat partidul condus de George Simion să se facă vizibil și să obțină impact pe rețelele de socializare. Violența verbală s-a regăsit și pe holurile Parlamentului, când foarte puțin a lipsit să se ajungă de la altercații la dispute fizice. Deputatul Dan Tănasă a fost protagonistul unui astfel de episod, în timp ce Diana Șoșoacă a sfidat permanent prin atitudinea sa din Senat și refuzul de a purta masca obligatorie. George Simion și aleșii AUR au luat de câteva ori cu asalt comisiile din Parlament, spre uimirea colegilor de la alte grupuri care au acuzat comportamentul agresiv.

Ultimul an a scos la iveală șase personaje centrale din Alianța pentru Unirea Românilor: George Simion, Claudiu Târziu, Diana Șoșoacă, Călin Georgescu, Sorin Lavric și Marius Lulea. Ultimul nume, puțin cunoscut înainte de parlamentare și rămas încă în umbră, este cel care se ocupă de partea financiară. Mărturisirea a fost făcută chiar de Diana Șoșoacă. Pe site-ul AUR, Marius Lulea apare ca fiind președintele Organizației Oamenilor de Afaceri și membru în Biroul Național de Conducere, for care a sancționat-o pe senatoare.

Puțin vizibil în presa și televiziunile mainstream este și Călin Georgescu, un personaj care aspiră de mai bine de un deceniu la poziția de premier. Lăudat și promovat de Sputnik și site-uri conspiraționiste, Georgescu este un alt om din umbră. Aparițiile sale sunt rare, dar insistența cu care este propus premier arată nivelul la care acesta se poziționează la nivelul Alianței pentru Unirea Românilor. Pe Facebook, a fost creată o pagină Călin Georgescu – premierul nostru, apreciată de peste 170.000 de persoane și urmărită de peste 275.000 de internauți. Pagina promovează mesajele AUR și pe Călin Georgescu.

Diana Șoșoacă a fost exclusă din AUR, în luna februarie, de Sorin Lavric și Claudiu Târziu, dar ea a rămas în zona politică promovată de Alianță. Acțiunile sale au căpătat notorietate de la o lună la alta, stilul fiind comparat cu cel al lui Vadim Tudor din anii 2000. Comentariul a fost făcut chiar de fostul ei coleg de partid, senatorul Lavric. Scandalul a definit cariera politică a Dianei Șoșoacă, ultimul în care a fost implicat depășind granițele României. Soțul senatoarei este cercetat de Poliție, în timp ce senatoarea a fost acuzată că a sechestrat o echipă de jurnaliști străini.

Totodată, partidul lui Simion s-a remarcat în mai multe declarații politice depuse la Parlament în care era cinstită memoria unor foști legionari sau colaboratori ai Gărzii de Fier, precum Radu Gyr sau Mircea Vulcănescu, ultima depusă în plenul Senatului în noiembrie 2021. Liderul Claudiu Tîrziu nu și-a ascuns niciodată simpatia pentru figuri reprezentative ale Mișcării Legionare.

George Simion – ”Căpitanul” mișcării ”AURiste”

George Simion este cel mai vizibil din actuala conducere AUR. Mesajele de pe pagina sa de Facebook ajung la milioane de oameni, iar live-urile sale din Parlament sunt foarte urmărite. Colegii din Parlament se plâng însă de agresiunea la care sunt supuși de liderul AUR, Alina Gorghiu spunând că „Simion este un personaj toxic, populist, care trăiește din manipulare, jignește pe oricine îndrăznește să își spună punctul de vedere”.

Sorin Lavric, senator AUR.

Sorin Lavric, considerat ideologul partidului, a intrat în conflict cu comunitatea evreiască după mai multe discursuri în Senat. În dispută a intervenit și ambasadorul Israelului, care s-a declarat „mâhnit și consternat” de afirmațiile făcute de senatorul AUR în Parlament despre criminalii de război și Holocaust.

Claudiu Târziu, senator AUR.

Claudiu Târziu a fost perceput ca aripa moderată din conducerea AUR. Și el a fost criticat pentru atitudinile sale care au fost considerate apropiate de ideologia legionară. Senatorul a susținut că se încearcă discreditarea AUR prin lipirea unor etichete precum partid neo-fascist, legionar, antisemit, extremist.

Un partid umflat de pandemie, Simion vrea AUR prima forță politică

Toți liderii AUR au avut un mesaj comun de-a lungul ultimui an: nu purtați mască, nu vă vaccinați, nu acceptați certificatul verde. Mesajele anti-vaccin au prins la public, iar campania AUR a fost camuflată sub cea a luptei pentru drepturi și libertăți. Teoria a fost contrazisă de mai mulți analiști politici, dar și de colegii din Parlament. Interacțiunea permanentă cu urmăritorii i-au plasat pe Diana Șoșoacă și George Simion în fruntea clasamentului Facebook pe 2021. Liderul AUR recunoaște că în prima parte a lui 2021, parlamentarii Alianței abia „au învățat culoarele” din Camera Deputaților și Senat.

PNL și USR au făcut, de mai multe ori, apel la izolarea AUR în Parlament. Liderii ambelor partide au propus chiar și semnarea unui pact în acest sens, dar demersul nu s-a concretizat în vreun fel. PSD a rămas în relații cordiale cu Alianța și consideră că aceasta poate fi o variantă de rezervă pentru colaborare în cazul ruperii actualei Coaliții de guvernare. Social-democrații nu au ieșit cu afirmații contondente la adresa lui Simion sau AUR, ci s-au limitat să puncteze diferența între un partid de Opoziție și unul ca PSD, care și-a asumat guvernarea și măsuri concrete. Liberalii și cei din USR au folosit cuvinte dure la adresa AUR, dar totul s-a oprit la acest nivel. USR a semnat o moțiune de cenzură alături de AUR, lucru condamnat de PNL.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Portul Constanţa se pregătește pentru noua recoltă: Toate drumurile intens circulate...

Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanţa anunță că, în următoarele două luni, adică până la începerea campaniei de recoltare, toate drumurile intens circulate...

Prefectul de Prahova îi face concurență lui Iulian Dumitrescu la preşedinţia...

Virgiliu Nanu, preşedintele PSD Prahova și prefectul județului, îi face concurență lui Iulian Dumitrescu, acuzat de corupţie şi aflat sub control judiciar, la preşedinţia...