Revista Nature: Se pare că piața Wuhan a fost „epicentrul începutului pandemiei”, dar nu și punctul de plecare

Publicat: 01 mart. 2022, 08:00, de Puterea.ro, în ESENȚIAL , ? cititori
Revista Nature: Se pare că piața Wuhan a fost „epicentrul începutului pandemiei”, dar nu și punctul de plecare

Trei studii științifice, publicate la data de 26 februarie, arată că SARS-COV-2 s-ar fi răspândit inițial în piața din Wuhan, unde a făcut trecerea de la animal la om, înainte de a se răspândi și a provoca pandemia Covid-19 cu care ne confruntăm și în prezent, transmite, duminică, Courrier International.  

Coronavirusul ar fi plecat din piața din Wuhan și nu dintr-un laborator chinez, scria The Guardian, sâmbătă, 26 februarie, bazându-se pe două studii științifice apărute pe platforma Zenodo (prepublicate) și prin urmare încă fără girul comitetului de lectură. Probabil cotidianul britanic s-a pripit. Revista Nature, publicație științifică de referință, a așteptat până duminică, 27 februarie, pentru a comenta, bazându-se și pe un al treilea studiu, avansând opinii mult mai prudente: se pare că piața a fost ”epicentrul începutului pandemiei”, dar nu neapărat și punctul de plecare.

De fapt, potrivit unui studiu din cele trei, ar fi fost cel puțin doi oameni contaminați de la animale din piața de gros între noiembrie și decembrie 2019, înainte ca virusul să se transmită la om și să declanșeze pandemia Covid-19.

Cercetătorii s-au bazat pe analizarea genetică a eșantioanelor de coronavirus prelevate chiar din piața Wuhan și de la persoane infectate în decembrie 2019 și 2020 și pe alte analize.

Aceste elemente doveditoare concordă și indică faptul că piața din Wuhan este sursa epidemiei, așa cum piețele de animale au fost punctul zero al epidemiei SARS (sindromul respirator acut sever) din 2002-2204, a declarat Kristian Anderesen, virusolog la Scripps Research Institute California și autor a două rapoarte. ”Este o dovadă extrem de solidă”, spune acesta.

Aceasta pare să indice faptul că piața a fost punctul de plecare a transmiterii virusului la om, dar nu exclude ipoteza alternativă, potrivit unor virusologi: piața ar fi locul unui eveniment amplificat, după care virusul s-a răspândit la numeroase persoane, fără a fi neapărat locul de origine a SARS-COV-2 la om.  

Pe planul analizei este o lucrare excelentă, dar interpretarea rămâne deschisă, declară Vincent Munster, virusolog la Rocky Mountain Laboratories, o divizie a Național Institutes of Health, citat de Nature.

El precizează că în mod sigur eșantioanele pozitive din piața sugerează o sursă animală. Dar acesta mărturisește că anchetele nu au fost efectuate mai aprofundat. Totuși,  mai adaugă acesta: ”Vorbim de o pandemie care a bulversat viața atâtor oameni…”.

Potrivit Universității Johns Hopkins din Baltimore, după mai bine de doi ani de pandemie, la nivel global, s-au înregistrat 5,9 milioane de decese și 433,4 milioane de cazuri de Covid-19, transmite The Guardian.