Revoltător! În regiunea Odesa mai există doar o școală cu predare în limba română

Publicat: 11 mai 2025, 16:29, de Ion Teleanu, în Dezvăluiri , ? cititori
Revoltător! În regiunea Odesa mai există doar o școală cu predare în limba română
Foto: romanialibera.ro

Ceea ce se întâmplă cu cei din comunitatea românească din Ucraina este revoltător, mai ales după ce școlile cu predare în limba română au ajuns o „rara avis”.

Potrivit BucPress din Cernăuți, Administrația Regională de Stat din regiunea Odesa a anunțat că în anul școlar 2024–2025 mai funcționează 17 școli în care se predă limba română. Dintre acestea, învățământul integral în limba română se desfășoară doar într-o singură instituție — Liceul din Borisăuca, aflat sub autoritatea Consiliului Orășenesc Tatarbunar, raionul Cetatea Albă (Bilgorod-Dnistrovsk).

Dintre celelalte 16 școli, două nu au nicio clasă cu predare în limba română: Liceul din Anadol (Dolânske) și Școala de cultură generală de treaptă I–III din Ceamașir (Priazernoe). BucPress Cernăuți susține că este greu de înțeles de ce aceste școli, în care învățământul se desfășoară exclusiv în limba ucraineană, mai sunt denumite „școli naționale”. Astfel, evidențiem doi poli opuși: Borisăuca – învățământ integral în limba română, iar Ceamașir și Anadol – fără nicio clasă cu predare în limba română.

Cele 14 școli mixte riscă să rămână fără clase românești

BucPress Cernăuți semnalează faptul că și celelalte 14 școli sunt, în anul școlar 2024–2025, școli mixte. În aceste instituții, o parte dintre părinți și-au înscris copiii în clase cu predare în limba de stat (ucraineană), iar alții — în clase cu predare în limba maternă (română). Situația din aceste școli mixte devine tot mai gravă de la an la an: în curând, clasele cu predare în limba română vor dispărea complet.

În prezent, în regiunea Odesa există în total 118 clase în care copiii învață în limba română, însumând 1.636 de elevi. Comparativ, în cele 17 școli naționale din regiune funcționează în total 285 de clase, dintre care 118 sunt cu predare în limba română și 167 cu predare în limba ucraineană. Astfel, clasele în limba ucraineană sunt cu 49 mai multe. La nivelul numărului total de elevi, în aceste școli învață 4.182 de copii: 1.636 în clase cu limba română de predare, iar 2.546 în clase cu limba ucraineană. Pentru anul școlar 2025–2026, situația se anunță și mai dramatică. Școala de gradul I–II din Furatu, raionul Cetatea Albă, va fi închisă. De asemenea, viitorul școlii din Pocrovca Nouă, raionul Ismail, este incert. Începând cu 1 septembrie 2025, toate școlile cu mai puțin de 45 de elevi vor fi închise, iar copiii vor fi transportați în alte școli cu autobuzul școlar. Dar, pentru a înțelege mai bine ritmul în care dispar clasele și școlile românești din regiunea Odesa, iată un exemplu concret: în anul 2009, în satul Vădeni (Crutoiarivca) existau 304 elevi distribuiți în 17 clase, toți studiind în limba română. Astăzi, școala a fost transformată în gimnaziu, are doar 197 de elevi și o singură clasă cu predare în limba română.

Care sunt școlile naționale din regiunea Odesa

Mai jos sunt prezentate datele statistice ale școlilor naționale din regiunea Odesa. Instituțiile sunt clasificate după numărul de elevi, începând cu liceele, urmate de școala de bază din Frumușica Veche, apoi de gimnazii și, în final, școala din Furatu, aflată în prag de închidere:

Licee:

·         Liceul din satul Babele (Averescu/Ozerne), raionul Ismail: 735 elevi în 37 clase, dintre care 21 clase (427 elevi) cu predare în limba română.

·         Liceul din Satu Nou (Novosilske), raionul Ismail: 383 elevi în 21 clase, dintre care doar 3 clase (26 elevi) în limba română.

·         Liceul din Satu Nou (Novoselivka), raionul Cetatea Albă: 345 elevi în 22 clase, dintre care 11 clase (144 elevi) cu predare în limba română.

·         Liceul din Orlivca (Cartal), raionul Ismail: 274 elevi în 20 clase, dintre care 9 clase (100 elevi) cu predare în limba română.

·         Liceul din Frecăței (Lâmanske), raionul Ismail: 261 elevi în 18 clase, dintre care 7 clase (96 elevi) în limba română.

·         Liceul din Barta (Plavni), raionul Ismail: 184 elevi în 12 clase, dintre care 11 clase (169 elevi) cu predare în limba română.

·         Liceul din Anadol (Dolânske), raionul Ismail: 171 elevi în 11 clase, toate cu predare în limba ucraineană. Așadar, școala nu mai are învățământ românesc.

·         Liceul din Borisăuca (Borîsivka), raionul Cetatea Albă: 151 elevi în 11 clase, toate cu predare în limba română — singura instituție cu învățământ integral în limba română din regiunea Odesa.

Școală de bază:

·         Școala din Frumușica Veche (Starosillia), raionul Cetatea Albă: 178 elevi în 15 clase, dintre care doar 4 clase (25 elevi) în limba română.

Școli de cultură generală (I-III, clasaele 1-11)

·         Școala de cultură generală din Erdec-Burnu (Utconosivka), raionul Ismail: 433 elevi în 26 clase, dintre care 9 clase (143 elevi) în limba română.

·         Școala de cultură generală din Dumitrești (Dmytrivka), raionul Ismail: 258 elevi în 21 clase, dintre care 11 clase (169 elevi) cu predare în limba română.

·         Școala de cultură generală din Hagi-Curda (Camâșivka), raionul Ismail: 252 elevi în 16 clase, dintre care 5 clase (57 elevi) cu predare în limba română.

·         Școala de cultură generală din Ceamașir (Priazernoe), raionul Ismail: 117 elevi în 13 clase — toate cu predare în limba ucraineană. Așadar, în această școală nu mai există învățământ în limba română.

·

Gimnazii

·         Gimnaziul din Moldova, Vădeni (Crutoiarivca), raionul Cetatea Albă: 197 elevi în 11 clase, dintre care doar o clasă (11 elevi) în limba română.

·         Gimnaziul din Manja (Mineailivka), raionul Cetatea Albă: 160 elevi în 17 clase, dintre care 8 clase (70 elevi) în limba română.

·         Gimnaziul din Pocrovca Nouă (Nova Pocrovca), raionul Ismail: 51 elevi în 8 clase, dintre care 4 clase (32 elevi) în limba română.

Școala pe cale de dispariție:

·         Școala din Furatu (Furativka), filială a școlii din Păuleni (Petropavlivka), raionul Cetatea Albă: 32 elevi în 6 clase, dintre care 3 clase (16 elevi) cu predare în limba română. Din septembrie 2024 este filială, iar din septembrie 2025 urmează să fie închisă, deoarece nu se vor mai aloca fonduri de la bugetul de stat.

„Declin alarmant al învățământului în limba română din regiunea Odesa”

Concluzia BucPress Cernăuți este că analiza situației actuale a școlilor cu predare în limba română din regiunea Odesa relevă un declin alarmant al învățământului în limba maternă. Din cele 17 instituții considerate „naționale” sau „etnice”, doar una oferă educație integrală în limba română, iar două nu mai au nicio clasă cu această formă de predare. În total, clasele cu predare în ucraineană sunt mai numeroase, iar diferența de elevi crește de la an la an în favoarea acestora. Închiderea iminentă a unor școli mici și lipsa de politici coerente de susținere a limbii române în școli accentuează pericolul dispariției identității lingvistice românești din sudul Basarabiei. În plus, factorul războiului lovește asupra situației demografice și complică și mai mult situația.