Rezistă la atac nuclear: Azovstal, combinatul ucrainean cu buncăre şi tuneluri

Rușii spun că deţin controlul asupra oraşului ucrainean Mariupol, în timp ce Batalionul Azov susține că rezistă în gigantul combinat metalurgic Azovstal.

Acolo s-ar fi retras și mulți civili, de frica invadatorilor. Justin Crump, specialist militar, nu exclude scenariul unei rezistenţe de tip gherilă, dat fiind că oțelăria e bine pregătită, având inclusiv buncăre nucleare.

Oţelăria are buncăre nucleare, tuneluri, e construită pentru a rezista unui război nuclear, e foarte bine pregătită pentru apărare”, a declarat Justin Crump, pentru BBC.
Specialistul crede că acolo s-ar putea afla între 500 și 800 de militari ucraineni.

Au avut la dispoziţie peste 50 de zile pentru a o fortifica şi a construi căi de evacuare. Dacă nu vor fi sterşi de pe faţa pământului, vor rămâne acolo mult timp. E credibil scenariul unei rezistenţe de tip gherilă”, a mai susținut Crump.

Cui aparține combinatul

Combinatul Azovstal aparține lui Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina. Eduard Basurin, purtătorul de cuvânt al miliţiei din Doneţk, susținea pe 11 aprilie că un asalt asupra combinatului nu va da rezultate și a invocat nevoia de a fi folosite arme chimice.

Serviciile ucrainene au transmis weekendul acesta că Basurin a fost arestat de FSB, pentru că ar fi dezvăluit planurile Moscovei de a folosi arme chimice în Mariupol.

Azovstal e construită din mult beton şi fier, sunt etaje subterane pe mai multe niveluri, aşa că nu are sens să luăm această ţintă cu asalt, că riscăm să pierdem o mulţime de soldaţi.

În schimb, trebuie să blocăm accesul în fabrică, să găsim toate ieşirile şi intrările și apoi să apelăm, cred, la trupele chimice, care vor găsi o modalitate să afume cârtiţele în vizuină”, declarase Basurin, la acea vreme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Dănuț Păle ține CV-ul la secret. A dezvoltat o afacere de...

Afacerile de tip cartel au devenit o normalitate în România. În timp ce directorii sau șefii din instituții semnează pentru contracte din bani publici...

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...