REZOLUȚIE în Congresul american: Se recunoaște genocidul armean

Senatul american a adoptat joi în unanimitate o rezoluție care recunoaște genocidul armean, după ce Camera Reprezentanților adoptase textul cu o majoritate zdrobitoare, provocând furia Turciei, scrie AFP.

Acest text fusese blocat în mai multe rânduri în Senat de aliații republicani ai președintelui Donald Trump.

Nimeni nu s-a opus însă joi adoptării rezoluției, propusă de democratul Bob Menendez.

Genocidul armean este recunoscut de circa 30 de țări și de comunitatea istoricilor. Potrivit estimărilor, între 1,2 și 1,5 milioane de armeni au fost uciși în timpul primului Război Mondial de trupele Imperiului Otoman, pe atunci aliate cu Germania și Austro-Ungaria.

Dar Turcia refuză folosirea termenului de „genocid”, evocând masacre reciproce pe fondul războiului civil și a foametei care a ucis sute de mii de oameni în ambele tabere.

Adoptarea, cu 405 voturi, a acestei rezoluții de către Camera Reprezentanților în 30 octombrie a provocat furia Turciei, care a denunțat o „insultă” și o măsură fără „nicio valoare”.

Un aliat al lui Donald Trump din Senat a blocat apoi prima tentativă de a vota rezoluția în camera superioară, cu o oră înainte de primirea lui Recep Tayyip Erdogan la Casa Albă, în 14 noiembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.