Rezultate Germania. Cu 25,8%, social democrații au învins la limită coaliția Angelei Merkel. Niciun partid nu poate da singur guvernul

Social democrații germani au obținut 25,8% dintre voturi, în alegerile legislative de duminică. E o majoritate la limită, în fața coaliției de centru-dreapta a Angelei Merkel, care a obținut 24,1% din sufragii. Votul ar trebui să decidă viitorul cancelar al celei mai mari economii europene.

Ultimile date arată că formaţiunea de centru-stânga SPD şi liderul ei, Olaf Scholz, au câştigat 25,8% din voturi. Ea a  devansat uniunea conservatoare CDU-CSU a lui Armin Laschet, care o obţinut 24,1% din sufragii. Numărătoarea s-a efectuat în toate cele 299 de circumscripții.

Este prima dată când conservatorii au scăzut sub pragul de 30%. Este un rezultat prost pentru tabăra cancelarului Angela Merkel, care se pregăteşte să se retragă din politică.

Totodată, este pentru prima când SPD și CDU/CSU nu depășesc împreună 50%, deși dețin împreună majoritatea mandatelor.

Partidele care ar putea forma o coaliție se întâlnesc la Berlin

De luni dimineaţă, conducerile partidelor care ar putea intra într-o viitoare coaliţie se întâlnesc la Berlin.

Candidatul SPD, Olaf Scholz, spune că țara a votat pentru schimbare și că alegătorii doresc ca el să o înlocuiască pe Angela Merkel în funcția de cancelar după 16 ani.

Armin Laschet, candidatul conservatorilor, a fost susținut de Angela Merkel. El consideră că rezultatul este „neclar” și a declarat că și el dorește să devină noul cancelar al Germaniei. Totuși, Laschet a recunoscut că partidul său a înregistrat cel mai slab scor din istorie. El exclude o coaliție cu stânga.

Verzii progresiști par să fi înregistrat victorii importante. Ei au cel mai bun scor din istorie, prea mic însă pentru a avea șanse reale de a da și cancelarul. Însă, împreună cu Partidul Liber-Democrat (FPD), pot juca un rol-cheie în discuțiile pentru o viitoare coaliție.

Tinerii au ales între Verzi și FDP. Calculele îl pot exclude pe Scholz

Verzii și liberalii de la FDP au adunat împreună peste 40% din sufragiile alegătorilor tineri. Aceste două partide par să-și fi atras votul tinerilor sub 30 de ani în aceste alegeri.

Cum mai multe persoane decât de obicei au votat prin corespondență, rezultatul complet și oficial al alegerilor legislative din Germania va mai întârzia.

Pentru a forma un guvern, un partid sau o coaliție trebuie să aibă o majoritate (adică mai mult de 50% din locurile din Bundestag). Așa încât nu este garantat că partidul care câștigă alegerile federale germane este și cel care va forma guvernul. Chiar dacă Scholz a câștigat, Verzii, CDU/CSU și FDP ar putea forma un guvern fără el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

EXCLUSIV: Baza de date a OMS dezvăluie dezastrul. Aproape 5.000.000 de...

Deşi autorităţile de la Bucureşti, şi nu numai, tac în privinţa existenţei unei multitudini de reacţii adverse generate de vaccinurile COVID -19, datele statistice...