„Rezultatele testelor pre-clinice au fost excelente”. Apare un nou vaccin

Publicat: 27 mart. 2021, 06:00, de Eliza Popa, în ACTUALITATE , ? cititori

Institutul Butantan din Sao Paulo a anunţat dezvoltarea unui vaccin „100% brazilian” împotriva COVID-19, cu 40 de milioane de doze prevăzute până la sfârşitul anului.

Primele inoculări se vor produce în iulie, potrivit AFP.

Rezultatele testelor pre-clinice au fost excelente„, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă Dimas Covas, directorul acestui institut public care depinde de guvernul statului Sao Paulo.

Butantan urmează să depună o cerere la agenţia de reglementare Anvisa pentru autorizarea studiilor clinice începând cu luna aprilie. Vaccinul, care se va numi „ButanVac„, va fi „dezvoltat şi produs în totalitate în Brazilia, fără a fi nevoie să fie importate ingrediente active„, a explicat guvernatorul Sao Paulo, Joao Doria.

Producția, 15 la sută în Vietnam

Fabricarea a 40 de milioane de doze urmează să înceapă în mai, iar primele doze ar putea fi distribuite încă din luna iulie dacă vaccinul este aprobat de Anvisa.

Chiar dacă din punct de vedere tehnic producţia poate fi asigurată în întregime în Brazilia, ea va fi realizată în cele din urmă în proporţie de 85% în Brazilia şi 15% în Vietnam (institutul IVAC) şi în Thailanda (GPO), a precizat Institutul Butantan.

ButanVac urmează să accelereze vaccinarea în Brazilia, care a început târziu, la jumătatea lunii ianuarie, şi continuă într-un ritm lent, în absenţa dozelor necesare.

În această ţară cu 212 milioane de locuitori, a doua cea mai îndoliată ţară din lume din cauza pandemiei de COVID-19, cu peste 300.000 de decese, au fost folosite până acum vaccinul Oxford/AstraZeneca şi serul chinezesc CoronaVac, distribuit în Brazilia de Institutul Butantan.