Riscul de infecție cu virusul West Nile persistă. Când trebuie să ne ducem la medic

Publicat: 06 oct. 2022, 14:33, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Riscul de infecție cu virusul West Nile persistă. Când trebuie să ne ducem la medic
West Nile

Specialiștii atrag atenția că, deși temperaturile au scăzut, ele alternează, creând condiții ca riscul de infecție cu virusul West Nile transmis de țânțari să persiste, mai expuși fiind vârstnicii și bolnavii cronici.

Virusul West Nile este transmis în special prin înțepăturile de țânțari infectați. Acest virus poate cauza o boală neurologică fatală la oameni, deși 80% dintre persoanele infectate nu au niciun fel de simptome.

Societatea Română de Microbiologie subliniază că trebuie ”să ne prezentăm imediat la medic” dacă, după înțepăturile de țânțari, apar: febra, dureri de cap intense, dureri musculare, vărsături, erupții cutanate.

În cazurile severe, care afectează în special persoanele peste 60 de ani cu boli cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boala renală cronică), pot apărea şi alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică, slăbiciune musculară, precizează SRM. Medicii atrag atenția că vârstnicii și cei care au diverse afecțiuni sunt mai expuși pentru că există riscul să facă meningo-encefalită.

Împotriva virusului West Nile nu există un vaccin. SRM subliniază că singura modalitate de a preveni infecția la oameni este să știm care sunt factorii de risc și care sunt măsurile pe care le putem lua pentru a reduce expunerea la virus. În acest sens, SRM recomandă:

  • evitați expunerea la țânțari: purtați haine cu mâneci lungi și pantaloni lungi;
  • montați plase la ferestre;
  • limitați deplasările în zone cu multă vegetație și umiditate, folosiți substanțe repelente contra țânțarilor;
  • eliminați bălțile din jurul gospodăriilor,
  • îndepărtați recipientele în care se adună apă și gunoi menajer.

Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică, în intervalul 6 iunie – 6 octombrie 2022, în țara noastră au fost înregistrate 47 de cazuri de infecție cu virusul West Nile, din care 23 în municipiul București.

De asemenea, au fost raportate 4 decese, dintre care două au fost înregistrate în București. Cele două persoane aveau 76, respectiv, 74 de ani și au ajuns la spital cu dureri de cap, stare de confuzie și febră 40 de grade.