Risipă de alimente. Comisia Europeană fixează obiective obligatorii până în 2030

Publicat: 06 iul. 2023, 08:30, de Magda Marincovici, în SOCIAL , ? cititori
Risipă de alimente. Comisia Europeană fixează obiective obligatorii până în 2030

Comisia Europeană intenționează să impună celor 27 de state membre ale UE să reducă cu 30% deșeurile alimentare din comerț, restaurante și gospodării, comparativ cu 2020.

Un obiectiv ambțios, realizabil în următorii șapte ani, potrivit unei propuneri legislative prezentate în această săptămână, scrie Le Point.

 Potrivit cifrelor Eurostat, în UE, un locuitor a generat, în 2020, aproximativ 131 kg de deșeuri alimentare, reprezentând o risipă totală estimată la 132 de miliarde de euro. Astfel, aproximativ o zecime din alimentele din gospodării, restaurante și comerț sunt aruncate.

”O risipă de această amploare, când 30 de milioane de europeni se pot hrăni cu alimente de calitate o dată la două zile și când foametea se extinde în toată lumea, este pur și simplu inacceptabilă”, a subliniat vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans.

Textul, care va fi dezbătut de state și eurodeputați, vizează reducerea folosirii inutile a apei, îngrășămintelor și energiei pentru producerea, procesarea și conservarea acestor alimente care în final ajung la pubele.

Astfel, fiecare stat va trebui să reducă volumul deșeurilor alimentare din comerț, restaurante, servicii și gospodării cu 30%, comparativ cu volumul global înregistrat în 2020. De asemenea, fiecare stat va trebui să reducă cu 10% deșeurile din industria agro-alimentară.

Dacă reducerile proiectate se vor materializa, acestea se vor concretiza în economii, anuale, de aproximativ 400 de euro pentru o familia formată din patru persoane, estimează Comisia Europeană.