Robert Ficheux, artizanul francez al Marii Uniri de la 1918

Nu știu câți dintre politicienii noștri care se bulucesc an de an la Alba Iulia de Ziua Națională a României știu că Marea Unire de la 1918 și existența țării noastre între frontierele ei de azi se datorează unuia dintre cei mai mari geografi francezi – Robert Ficheux.

Misiunile lui Robert Ficheux în urma cărora Transilvania a revenit României

Geograful francez Robert Ficheux este un cvasinecunoscut marelui public de la noi, dar a fost un foarte bun vorbitor de limba română și, totodată, un mare prieten al României. A fost, alături de celebrul lingvist suedez Alf Lombard, unul dintre cei mai mari iubitori ai țării noastre, de când existăm ca stat în granițele actuale.

Povestea și rolul lui Robert Ficheux în Marea Unire este una fabuloasă și demnă de a fi menționată în toate manualele de istorie și documentele Academiei Române.

Marile puteri victorioase din primul război mondial, hotărâseră, destul de corect, să împartă înfrântul și destrămatul Imperiu Austro-Ungar, după criteriile populațiilor majoritare. Aveau loc recensăminte, se făcuseră hărți ale tuturor provinciilor imperiale după nationalități, se pregăteau înființarea de noi țări și frontiere.

Ungaria înaintase Parisului, unde aveau loc negocierile, hărți ale Transilvaniei, în care, zona montană, platourile locuite numai de români din Maramureș, Oaș, Hațeg, Lăpuș, Apuseni, Năsăud și alte zone din Transilvania apăreau că pustii, fiind dincolo de așa-numită creastă militară, de ce se vedea din văile accesibile.

Într-o primă variantă, populația maghiară, aglomerată în orașe (acolo unde românilor le era interzis să se așeze ) și în satele de câmpie, apărea ca majoritară în Ardeal, cu consecințele ce ar fi urmat de aici.

E meritul unor misiuni de geografi francezi de-a fi urcat pe toate cărările transilvane și de-a fi inventariat și anunțat existența unor numeroase comunități române, acolo unde hărțile maghiare marcaseră pete albe, lucru ce a contribuit determinant la decizia marilor puteri de la Trianon (prin care Transilvania a revenit României)”, mărturisea regretatul Radu Anton Roman într-una din cărțile sale.

Acele misiuni de geografi francezi, despre care scris Radu Anton Roman au fost conduse de geograful Robert Ficheux.

27 de cărți despre România

Mai mult, Robert Ficheux a publicat nu mai puţin de 27 de cărţi, toate făcând referire la România, dintre care două dintre ele le dau și azi dureri de cap extremiștilor maghiari – „Les Motzi” (Moții), apărută în 1942 și „Roumains et minorites ethniques en Transylvanie” (Români și minorități etnice în Transilvania), apărută în 1990.

Dacă n-ar fi existat profesorul francez Robert Ficheux, azi Transilvania avea poate alte granițe!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...
Sursa foto: Facebook Manuela Hărăbor

Cum a descoperit Manuela Hărăbor că are un copil cu autism

Frumoasa actriță Manuela Hărăbor are un băiat de 32 de ani, cu autism. Artista povestește cum a descoperit că Andrei, fiul ei, are autism...