Aproape 90% dintre femei nu sunt mulțumite de modul în care arată. Cum influențează rețelele sociale acest lucru

Publicat: 14 nov. 2021, 17:00, de Otilia Caloian, în Sănătate , ? cititori
Aproape 90% dintre femei nu sunt mulțumite de modul în care arată. Cum influențează rețelele sociale acest lucru

Femeia româncă are, în medie, o înălțime de 164 cm și cântărește 72 de kilograme, dar tânjește după dimensiuni de manechin, așa cum vede în reviste și pe rețelele de socializare. Din acest motiv, aproape 90% dintre femei sunt nemulțumite de corpul lor și vor să apeleze la operații chirurgicale pentru obezitate.

Mihai Ionescu, medic chirurg specializat în chirurgia obezității, explică în ce mod sunt afectate femeile din România de standardele de perfecțiune prezentate în Mass Media și pe social media, multe dintre aceste femei ajungând să își dorească să ajungă preventiv pe masa de operație, pentru a slăbi, fără a fi nevoie de acest lucru.

„Nu de puține ori am întâlnit paciente care prezentau doar șapte, până la 15 kg, în plus, și care își doreau preventiv să apeleze la operația de micșorare a stomacului, eliminând alte metode ce necesitau efort îndelungat. Argumentul lor era că operația reprezenta un ajutor important de a elimina pe viitor acumularea de kilograme”, afirmă medicul. Totodată, doctorul a punctat faptul că operațiile nu trebuie confundate cu dietele pentru slăbit. “Deși înțeleg pe deplin dorința lor de a-și tine în frâu greutatea, sunt nevoit să le explic de fiecare dată că nu pot aplica procedee chirurgicale radicale ca metodă de prevenție. Chirurgia obezității se adresează exclusiv celor cu nivel de obezitate grad II, care au boli asociate, sau celor cu obezitate morbidă, adică de la gradul 3 în sus, când se consideră ca apar automat suferințe asociate”, spune doctorul Mihai Ionescu.

Medicul explică faptul că mass media și rețelele de socializare influențează foarte mult părerea femeilor despre propriul corp. “Imaginile femeilor slabe, adesea modificate prin diverse aplicații și programe software, sunt omniprezente în mediile de socializare, acolo primesc mai multe like-uri, iar revistele pentru femei conțin mai multe mesaje despre atractivitatea fizică decât revistele pentru bărbați”, completează medicul, care a ajutat mii de persoane să combată efectele obezității și să ajungă la o greutate normală care să îi ferească de complicațiile medicale.

Care este situația româncelor

„Femeia româncă are, în medie, o înălțime de 164 cm și cântărește 72 kg, în timp ce modelul din industria modei, atât de promovat, la care multe se raportează, are o înălțime medie de 177 cm și cântărește 57 kg.  Discrepanța este foarte mare și peste ocean, unde modelele cântăresc mai puțin decât 98% dintre femeile americane”, explică Mihai Ionescu.

Standardele de atractivitate fizică setate de modele și celebrități sunt nerealiste pentru femeia obișnuită, din România, spre exemplu, oricât s-ar strădui.

“Femeile se subevaluează când își judecă greutatea și aspectul, acest lucru contribuind la frustrări continue si uneori severe, fiind extrem de critice la aspectul lor fizic și exagerând anumite imperfecțiuni. Și asta poate proveni de la raportarea la perfecțiunea nerealistă prezentată în revistele de modă și pe rețelele de socializare”, adaugă medicul chirurg.

Cum se văd bărbații români

În timp ce femeile vor să se încadreze într-un perimetru de standarde fizice din ce în ce mai limitat, standardul cultural pentru aspectul fizic la bărbați este mai flexibil și mai relaxat.

„Sunt multe tipuri diferite de masculinitate, cu caracteristici fizice diferite, care sunt prezente în Mass-Media și pe care femeile le găsesc ca atrăgătoare. Deși „bărbații ideali” pot fi priviți ca fiind musculoși și sportivi, totuși, bărbații, în general, au o arie mult mai variată de calități ce sunt acceptate și privite ca atractive, dincolo de aspectul fizic. În plus, bărbații se autoevaluează mult mai optimist în ceea ce privește imaginea corporală când se raportează la modele masculine din media. Doar un sfert din pacienții care apelează la chirurgia obezității în România sunt bărbați. Acest lucru are legătură cu o anumită lipsă de preocupare referitoare la aspectul estetic și de credința popular-culturală că ei trebuie sa fie „bine făcuți”, și nu slabi”, spune medicul chirurg.

Căsnicia aduce relaxare și mai multe kilograme în plus

Este de remarcat schimbarea aspectului ambilor parteneri după căsătorie, în sensul în care se remarcă creșterea ponderală a acestora.„Există așa-numita „teorie a pieței căsătoriei”, conform căreia persoanele care sunt singure, dar care intenționează sa se căsătorească, se simt stimulate  pentru a rămâne în formă, depunând mai multe eforturi să arate bine pentru atragerea unui partener.

Odată căsătoriți, conform cutumelor autohtone, bărbații se relaxează, au mese regulate, mai îndestulate, participă la diverse reuniuni sociale unde consumă și mai multe alimente și nu mai sunt atât de grijuli cu silueta lor”, declară medicul Mihai Ionescu.

Silueta româncelor, afectată pe termen lung de excesele din timpul sacinii

În cazul femeilor din România, pe lângă relaxarea adusă de căsnicie, avem de a face și cu efectele sarcinii asupra siluetei. „Există obiceiul ca, în lunile de dinaintea nașterii, acestea să profite de actuala situație și să consume alimentele de la care se abțineau până atunci, chiar și în cantități mari.  Se acumulează astfel multe kilograme de care apoi nu reușesc să scape, așa cum se așteptau. Conform statisticii mele, dezechilibrul greutății apare în special la pacientele cu vârsta între 20 și 29 de ani, care constată, la 3-18 luni după naștere, că nu au pierdut kilogramele puse, ci, mai mult, au pus altele în plus”, spune medicul Mihai Ionescu. 

La polul opus, promovarea supraponderabilității este periculoasă

În ultimii ani a apărut un nou curent, de a promova și susține siluetele supraponderale, Plus Size, unele chiar depășind pragul obezității, în dorința de a încuraja tinerii și adulții să se placă pe sine indiferent aspectul lor estetic. Totul vine ca un contra-curent la ceea ce se întâmpla până de curând, când se promovau siluetele foarte subțiri, chiar la pragul anorexiei. „Niciunul din aceste curente nu este sănătos pentru populație. Orice exces este periculos, indiferent încotro privim.  Inevitabil, obezitatea vine la pachet cu declanșarea multor afecțiuni ce vor îngreuna considerabil viața și chiar o vor scurta. Să nu uităm că peste patru milioane de oameni mor în fiecare an ca urmare a obezității, iar rata obezității continuă să crească la adulți și copii ”, încheie medicul chirurg Mihai Ionescu.

Ce este chirurgia obezității

Cum incidența obezității este în creștere alarmantă, inclusiv în România, pentru majoritatea pacienților ajunși în acest stadiu, care nu pot lua decizia fermă de a face sport și de a schimba radical stilul alimentar, soluția de a scăpa de kilogramele în plus și de riscurile majore care le pun în pericol viața, o reprezintă chirurgia obezității. Sunt mai multe tipuri de intervenții chirurgicale în acest sens, două dintre acestea fiind cele de micșorare a stomacului și cea de montare a unui inel gastric. Acestea îi ajută să controleze cantitatea de alimente ingerată, să scape rapid de multele kilograme în plus pentru ca apoi să fie ca un moment zero pentru noua lor viață axată pe sport și nutriție sănătoasă, la indicațiile medicului chirurg care a efectuat intervenția.

Otilia Caloian și-a început cariera jurnalistică la începutul anilor 2.000. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Facultatea de Finanțe-Bănci. Este specializată în jurnalismul economic și de ... vezi toate articolele