Români! Rămâneți pe la curțile voastre! Pomana electorală a pornit spre voi!

Publicat: 10 mai 2024, 17:45, de Radu Caranfil, în POLITICĂ , ? cititori
Români! Rămâneți pe la curțile voastre! Pomana electorală a pornit spre voi!

Într-o perioadă în care alegerile se apropie cu pași rapizi, practicile tradiționale de mituire a electoratului devin din nou subiect de discuție intensă. Un nou dosar penal deschis în comuna Ianca, Olt, aruncă lumină asupra unei probleme persistente în peisajul politic: coruperea alegătorilor prin distribuirea de pachete cu alimente. Astfel de incidente ridică întrebări despre integritatea procesului electoral și despre eficacitatea măsurilor de supraveghere a campaniilor electorale.

În urma unor imagini postate pe internet, polițiștii s-au autosesizat și au deschis un dosar penal pentru investigarea infracțiunii de coruperea alegătorilor. Scenele surprinse arată mai multe autoutilitare circulând pe străzile comunei, transportând pachete cu alimente. Distribuția s-a desfășurat pe data de 4 mai, iar conținutul pachetelor includea făină și mălai, produse alimentare destinate locuitorilor din zonă.

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Olt au confirmat inițierea unei anchete în acest caz și au informat că se fac eforturi pentru stabilirea exactă a circumstanțelor în care s-a produs evenimentul.

Această situație aduce în discuție problema corupției în procesul electoral și necesitatea unei supravegheri mai stricte a campaniilor electorale. Distribuirea de cadouri sau pachete cu alimente către alegători poate influența deciziile acestora și poate submina procesul democratic.

Câteva vorbe-n vânt

Pachetele cu pomeni electorale zburdă deja pe câmpiile patriei. Fiindcă aceste mari lumini ale politicului românesc nu concep altfel procesul electoral. Nu se pot lăsa la voia întâmplării. Indiferent de ce spun, mai nou, legile. Care, oricum, nu funcționează decât pentru amărâții care stau atârnați de garduri, cu ochii ațintiți spre depărtările din care vor veni, salvator, niște kilograme de mălai, făină, niște litri de ulei. Poate chiar și câte un gât de secărică!

Din această perspectivă, nu ne așteptăm ca lucrurile să se schimbe prea mult. E ilegal dar asta nu mai (prea) sperie pe nimeni. Suntem curioși, totuși, în ce măsură își vor face datoria organele de control și supraveghere a procesului electoral. Fiindcă îi știm. Sunt aceiași. Nu s-au născut încă cei 200 000 de oameni ai legi capabili să impună normele legale întocmai, cu repeziciune și la timp.

Campanie plăcută, dragii noștri! Vom râde-plânge mult și des pe parcursul următoarelor luni.