România are nevoie de nuclee de excelență pentru stoparea migrării specialiștilor IT

România are nevoie de crearea unor nuclee de excelenţă pentru stoparea migrării specialiştilor IT peste hotare şi, în acest sens, pregătim apariţia Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică, ce va avea rolul de liant între zona de stat, zona privată şi zona academică, a declarat, la cea de-a X-a ediţie a conferinţei #certCON10, Antonel Tănase, secretar general al Guvernului.

„CERT-RO a ajuns la momentul maturizării şi toţi aceşti zece ani de existenţă ai instituţiei au însemnat creştere, maturizare, înţelegere din ce în ce mai profundă a securităţii cibernetice la nivel naţional şi internaţional. Au însemnat implementarea Directivei NIS, preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene în domeniul securităţii cibernetice, provocările ridicate de ceea ce înseamnă securitatea cibernetică, 5G, cooperare foarte multă internaţională, dar şi în plan naţional. De asemenea, a însemnat pregătirea apariţiei unei noi instituţii – Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică. România are nevoie de acest Directorat Naţional de Securitate Cibernetică. România are nevoie de o nouă abordare matură, fermă, profesionistă, cu tot ceea ce înseamnă zona civilă a securităţii cibernetice. România are nevoie să-şi pregătească, să-şi motiveze şi să-şi păstreze oamenii profesionişti. România nu este un concept abstract. Nu, România suntem noi, cetăţenii, instituţiile, toţi cei care ne numim români şi care avem o datorie faţă de această ţară şi faţă de noi înşine”, a spus Tănase.

Acesta a menţionat că, în România, trebuie să se creeze nuclee de excelenţă pentru a stopa migrarea specialiştilor IT şi securitate cibernetică peste hotare.

„România este a şasea ţară din lume ca număr de specialişti ce au absolvit facultăţile IT din ţară, dar paradoxal are un deficit de peste 15.400 de specialişti IT şi un deficit de 2.000 – 2.200 de specialişti în securitate cibernetică. Putem crea nuclee de excelenţă ce vor contribui la stoparea hemoragiei de creiere şi la menţinerea în ţară a forţei de muncă înalt calificată care, în prezent, migrează peste hotare. Noile provocări în plan internaţional în ceea ce priveşte securitatea cibernetică, precum şi cerinţele Uniunii Europene în domeniu se multiplică în mod continuu. 5G, Inteligenţa Artificială, Big data, standardizare şi certificare cyber etc. necesită un răspuns adecvat nu numai din partea unei insituţii, cât mai ales din partea statelor. Tocmai de aceea, Directoratul va avea rolul de liant între zona de stat, zona privată, zona academică, pentru crearea cadrului naţional adecvat unui răspuns din partea României la aceste noi provocări”, a punctat reprezentantul SGG

Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) organizează, joi, cea de-a X-a ediţie a conferinţei anuale internaţionale „The New Global Challenges to Cyber Security – #certCON10″.

Evenimentul are loc exclusiv online şi abordează subiecte de interes din domeniul securităţii cibernetice, precum: 5G Toolbox, certificare şi standardizare, educaţie, conştientizare şi psihologie în cybersecurity, e-Governance & femei în cyber, incidente şi măsuri de securitate, revizuirea Directivei NIS, tehnologii emergente, IoT, Blockchain etc.

Conferinţa CERT-RO reuneşte sute de experţi în securitate cibernetică, oficiali guvernamentali şi factori de decizie politică, dar şi reprezentanţi ai companiilor private din diferite domenii şi industrii, ONG-uri şi reprezentanţi ai mediului academic, oferind un spaţiu generos de dezbateri şi prezentări referitoare la probleme tehnice şi legislative din sfera securităţii cibernetice în spaţiul românesc, european şi internaţional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...