România are un nou șef de Stat Major al Forţelor Aeriene: Cine este general-maiorul Leonard-Gabriel Baraboi

Publicat: 27 mai 2024, 17:52, de Radu Caranfil, în ACTUALITATE , ? cititori
România are un nou șef de Stat Major al Forţelor Aeriene: Cine este general-maiorul Leonard-Gabriel Baraboi

România a înregistrat o schimbare majoră în structura sa militară odată cu numirea general-maiorului Leonard-Gabriel Baraboi în funcția de șef al Statului Major al Forțelor Aeriene. Ceremonia de învestire, desfășurată pe 27 mai 2024, a marcat un moment semnificativ pentru Forțele Aeriene Române, subliniind angajamentul țării de a-și consolida capacitatea defensivă și de a adopta tehnologia de ultimă generație.

Modernizare și îmbunătățire

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, au subliniat importanța acestei numiri în contextul modernizării continue a Forțelor Aeriene Române. În cadrul ceremoniei, ministrul Tîlvăr a evidențiat programul în curs de desfășurare pentru înzestrarea cu aeronave multirol F-16 și pregătirile pentru achiziționarea aeronavelor de generația a V-a, F-35. De asemenea, operaționalizarea sistemelor de apărare antiaeriană PATRIOT a fost menționată ca fiind esențială pentru viitorul Forțelor Aeriene .

Experiența și competențele Generalului Baraboi

General-maiorul Leonard-Gabriel Baraboi aduce cu sine o vastă experiență în domeniul aviației militare. Născut în anul 1969, Baraboi a parcurs o carieră remarcabilă în cadrul Forțelor Aeriene Române, servind în diverse poziții de comandă și staff.

Înainte de a fi numit șef al Statului Major al Forțelor Aeriene, a ocupat funcții importante, inclusiv cea de comandant al Bazei 86 Aeriană Borcea și șef al Direcției Operații din Statul Major al Forțelor Aeriene.

Provocările și așteptările viitoare

În discursul său, ministrul Tîlvăr a exprimat încrederea în abilitățile generalului Baraboi de a menține Forțele Aeriene pe un curs ascendent, transformându-le într-o categorie de forțe a secolului XXI.

Accentul a fost pus pe dotarea cu tehnologie de ultimă generație și pregătirea personalului pentru a face față noilor provocări.

„Sunt convins, domnule general-maior Baraboi, că veți reuși să mențineți pentru Forțele Aeriene Române cursul planificat și așteptat, cel care duce către atingerea statutului de categorie de forțe a secolului XXI, dotată cu tehnologie de ultimă generație,” a declarat ministrul .

Consolidarea capacității defensive

Generalul Gheorghiță Vlad a subliniat, de asemenea, importanța consolidării capacității defensive a Armatei României prin proiecte majore care implică Forțele Aeriene. Aceste proiecte sunt esențiale pentru a asigura că România își păstrează un nivel ridicat de securitate și apărare în contextul actual al provocărilor globale și regionale.

Ceremonia și alte numiri importante

Ceremonia de numire a generalului Baraboi a fost acompaniată de alte numiri importante în cadrul Statului Major al Apărării, inclusiv cea a generalului de brigadă Valentin Brînzei, noul director al Statului Major al Apărării, și a preotului militar Sorin Pitic, noul șef al Secției Asistență Religioasă a Statului Major al Apărării. Aceste numiri subliniază efortul continuu de întărire și profesionalizare a forțelor armate române .

Un pas important

Numirea general-maiorului Leonard-Gabriel Baraboi ca șef al Statului Major al Forțelor Aeriene reprezintă un pas important în direcția modernizării și consolidării capacităților militare ale României. Cu o experiență vastă și o viziune clară pentru viitor, Baraboi este bine poziționat pentru a conduce Forțele Aeriene Române într-o nouă eră de excelență și pregătire pentru provocările viitoare.

Această schimbare reflectă angajamentul României de a-și asigura securitatea și de a rămâne un partener de încredere în cadrul NATO.