România, campioana Europei la inflație

Publicat: 27 feb. 2024, 22:10, de Cristian Ghica, în ECONOMIE , ? cititori
România, campioana Europei la inflație
Țările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost România (7,3%), Estonia (5%) şi Croaţia (4,8%).

Prețurile carburanților cresc de la o zi la alta, mai ales de când au fost majorate accizele.

În luna februarie, prețurile au crescut. Prețul mediu al unui litru de benzină a crescut cu aproape 6 procente, ceea ce înseamnă că un plin este mai scump cu aproximativ 20 de lei. Pentru un litru de motorină plătim cu 5,1% mai mult față de luna precedentă, iar un plin costă cu 18,5 lei în plus.

Carnea, peștele și brânzeturile s-au scumpit chiar și cu 15% în ultima perioadă. Prețul la pâine s-a dublat.

În luna ianuarie a acestui an, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost România (7,3%), Estonia (5%) şi Croaţia (4,8%).

La polul opus, ţările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Danemarca şi Italia (ambele cu 0,9%),urmate de Letonia, Lituania şi Finlanda (toate cu o inflaţie de 1,1%).

Prețurile sunt stabilizate în UE

În UE, rata anuală a inflaţiei a scăzut de la 2,9% în luna decembrie, până la 2,8% în luna ianuarie. Prețurile sunt stabilizate. De asemenea, Eurostat a arătat că inflaţia de bază, adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut până la 3,6%, de la 3,9% în decembrie.

Un alt indicator care, pe lângă preţurile la energie şi alimente, exclude şi preţurile la ţigări şi alcool, a crescut până la 3,3%, de la 3,4% în luna decembrie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către Banca Centrală Europeană la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat că rata anuală a inflaţiei a urcat în luna ianuarie 2024 la 7,41%, de la 6,61% în decembrie, în condiţiile în care prețurile la mărfurile alimentare au crescut cu 5,64%, cele nealimentare cu 7,36%, iar serviciile cu 10,91%. Banca Naţională a României prognozează că rata  de inflaţie la finalul acestui an va fi 4,7%.