România, campioană la permise de muncă acordate cetăţenilor din afara UE

Publicat: 11 ian. 2024, 23:41, de Ovidiu Zară, în ACTUALITATE , ? cititori
România, campioană la permise de muncă acordate cetăţenilor din afara UE

Potrivit „Monitorului Social”, un proiect al Friedrich – Ebert – Stiftung, în ultimii ani numărul permiselor de muncă acordate de ţara noastră cetățenilor non – UE a crescut semnificativ şi constant, transformând România într-o destinație de muncă pentru migranții economici din state asiatice.

În medie, numărul anual de permise de muncă pentru cetățenii din afara Uniunii Europene s-a triplat din 2013 până în 2022. În țările din Europa de Vest, această rată de creștere a fost mai mică, deoarece aceste țări s-au putut baza, de asemenea, pe migrația din statele membre ale UE din Europa de Est.

În România, creșterea numărului anual de permise de muncă pentru cetățenii din afara UE a fost de 2.200% și atins 31.000 de permise la finalul anului 2022. În schimb, Croația a înregistrat o creștere cu 8.000% a noilor permise de muncă pentru cetățenii din afara UE între 2013 și 2022.

În 2022, România a acordat aproape 5.200 de permise de muncă pentru cetățenii din Sri Lanka, reprezentând peste 50% din avizele de muncă acordate de întreaga Uniune Europeană acestei țări.

În mod similar, România a acordat 6.700 de permise de muncă pentru cetățenii din Nepal, reprezentând aproximativ 22% din totalul permiselor de muncă acordate cetățenilor nepalezi din UE, și 2.600 de permise de muncă pentru cetățenii din Bangladesh, adică aproximativ 12% din permisele de muncă acordate de UE27 acestui stat.

În schimb, în anul 2022 România a acordat doar 10% din totalul permiselor de muncă din UE cetățenilor din Turcia sau Republica Moldova.

Conform Friedrich – Ebert – Stiftung, cifrele se referă la permisele de muncă inițiale acordate într-un stat UE27, care pot fi ulterior prelungite de angajatori fără a fi nevoie ca statul membru să elibereze un permis similar. În schimb, țara gazdă poate prelungi permisul de muncă acordat anterior, ceea ce poate duce la posibile incertitudini cu privire la numărul total de lucrători non-UE activi pe piața muncii dintr-un stat membru.

În timp ce în 2022 în România au fost acordate peste 31.000 de permise de muncă, populația totală extra-UE cu permise de ședere la noi a fost de doar 115.000, adică mai puțin de 1% din populația României. De subliniat este că deşi datele Eurostat arată că numărul anual de permise de muncă pentru cetățenii din afara UE este în creştere, majoritatea lucrătorilor non-UE care vin să muncească aici nu rămân în România, ci doresc să muncească în afară.