România, dependentă de importurile de gaze și în această iarnă. UE îi cere ajutorul lui Putin

Publicat: 18 oct. 2021, 10:34, de Otilia Caloian, în Ultimă oră , ? cititori
România, dependentă de importurile de gaze și în această iarnă. UE îi cere ajutorul lui Putin

România va fi dependentă și în această iarnă de importurile de gaze. În cazul în care iarna va fi grea, țara noastră nu știe încă de unde va procura gazele, avertizează Volker Raffel, CEO al E.ON România.

Cu toate că România are producţie proprie de gaze şi depozite, la iarnă, țara noastră va fi nevoită să apeleze la importuri. Dacă până în acest an acest deficitul de gaze se importa de la Gazprom, pentru iarna care se apropie Guvernul şi Transgaz nu au rezolvat încă această problemă. „În cazul iernilor severe, cea mai mare parte din necesarul de gaze este produs în România, dar trebuie utilizate şi gazele din depozite şi, dacă iarna este severă şi nu este posibil să acoperi necesarul cu producţie şi depozite, este nevoie de importuri. Dar, dacă e nevoie, este nevoie de importuri, ceea ce trebuie rezolvat. Trebuie să discutaţi asta cu Transgaz, pentru că ei au situaţia în ansamblu a sistemului tehnic, şi cu Guvernul” , a declarat Volker Raffel, CEO al E.ON România, intr-un interviu acordat Agerpres.

UE vrea o strategie comună de cumpărare a gazelor

Potrivit acestuia, soluția ar putea veni de la Uniunea Europeană, care se gândeşte la implementarea unei strategii unice pentru aprovizionarea cu gaze a tuturor statelor membre şi a unei voci comune care să negocieze importurile în spaţiul comunitar. În acest moment, UE negociază cu Gazprom importuri suplimentare, iar preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat că este gata să ajute, însă discuţiile sunt abia la început. „Discuţiile sunt în derulare, iar Putin a anunţat că sunt gata să ajute la rezolvarea situaţiei, să ofere mai mult gaz, dar a fost doar un anunţ şi trebuie să vedem cum va fi implementat. Ca urmare, preţul gazelor în ultimele zile a avut o uşoară scădere, dar sunt încă la un nivel foarte mare. Acesta este începutul discuţiilor şi sperăm că, la nivel de dialog, vom găsi o soluţie”, afirmă șeful E.ON România.

Otilia Caloian și-a început cariera jurnalistică la începutul anilor 2.000. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Facultatea de Finanțe-Bănci. Este specializată în jurnalismul economic și de ... vezi toate articolele