România face cercetări științifice în Antarctica, alături de Coreea de Sud

România a desfășurat, în ultimii ani, o serie de cercetări științifice în Antarctica împreună cu cercetători din Coreea de Sud. Astfel, au fost organizate nu mai puțin de patru expediții românești în cinci ani.

Marți, a avut loc în Aula Academiei Române o conferință științifică privind cercetările românești efectuate în Antarctica, în colaborare cu Institutul de Cercetări Polare al Coreei de Sud (KOPRI). La eveniment a fost prezent și dr. Yeadong Kim, președintele Scientific Committee on Antarctic Research (SCAR).

Cercetările efectuate în Antarctica au vizat investigarea ecosistemelor antarctice și răspunsul lor la schimbările climatice, corelarea rezultatelor obținute prin investigări similare asupra altor sisteme ecologice din România, precum și studiul adaptării organismului uman la condițiile externe.

”În 2014, România, prin intermediul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice (INCDSB), Departamentul de Cercetări Arctice și Antarctice, și al Comisiei Naționale de Cercetări Antarctice și Medii Extreme a semnat un acord cadru cu Institutul de Cercetări Polare al Coreei de Sud (KOPRI), prin care s-au putut organiza o serie de expediții românești în Antarctica, la baza coreeană de acolo. Astfel, cercetătorii coreeni se obligau prin acest acord să găzduiască echipele noastre de cercetare, iar noi ne-am obligat ca în toate rezultatele științifice pe care le-am obținut în perioada șederii în baza coreeană din Antarctica să includem membrii coreeni ai echipelor respective care ne-au ajutat”, a declarat pentru Ziarul Puterea.ro, Iris Maria Tușa, șefa Departamentului de Cercetări Arctice și Antarctice a INCDSB.

În perioada 2015-2020, au fost organizate patru expediții românești în Antarctica. Ultima expediție, cea din 2020, denumită ROICE 2020 a avut la bază studiul privind efectul schimbărilor climatice asupra comunităților microbiene prin identificarea și caracterizarea microcosmosului din diverse habitate și adaptările organismelor la aceste condiții particulare.

În plus, a fost urmărit și impactul condițiilor extreme (frig, efort, adâncime) asupra organismului uman și asupra comportamentului membrilor expediției.

1 COMENTARIU

  1. CU ACEASTA OCAZIE POATE COREEA DE SUD OFERA SI ROMANIEI STRATEGIA FOLOSITA DE EI IN ANII 1990 PENTRU A SE SALVA DIN CHEARELE PROPRIILOR HOTI ASA ZISI PATRIOTI DE LA DISPARITIA ISTORICA…….CUM RISCA ROMANIA AFLATA IN PRABUSIRE CONTINUUA………

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Faliment total pentru fermieri: Depozitele sunt pline de grâu adus din...

Situație dezastruoasă pentru fermierii români, concurați puternic de grâul adus din Ucraina. La acest moment, depozitele sunt pline de grâu ucrainean cumpărat cu 40...