România – Islanda (ora 21:45), în preliminariile Cupei Mondiale 2022. Cum se pot califica tricolorii la baraj

Publicat: 11 nov. 2021, 07:45, de Vlad Ciotoran, în SPORT , ? cititori
România – Islanda (ora 21:45), în preliminariile Cupei Mondiale 2022. Cum se pot califica tricolorii la baraj

Echipa naţională de fotbal a României va evolua cu Islanda, azi, de la ora 21:45, într-un meci din preliminariile Cupei Mondială din 2022. Cu o victorie, tricolorii vor fi calificați în mare măsură la barajul pentru turneul din Qatar. Partida va fi transmisă în direct de PRO TV și Radio România Actualități.

Partida va ave aloc pe Stadionul Steaua din Bucureşti. În data de 14 noiembrie, România va evolua în deplasare, cu Liechtenstein (Stadion Rheinpark – Vaduz, 19:00).

Înaintea acestor meciuri, clasamentul grupei J arată astfel: 1. Germania 21 puncte, 2. România 13 puncte, 3. Macedonia de Nord 12 puncte, 4. Armenia 12 puncte, 5. Islanda 8 puncte, 6. Liechtenstein 1 punct.

Selecţionerul echipei naţionale de fotbal a României, Mirel Rădoi, a apreciat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că meciul cu Islanda, din preliminariile Cupei Mondiale din 2022, poate fi ca un meci de box.

“Cred că momentul de faţă noi am avea mult mai multe lucruri de pierdut decât Islanda. Cred că ăsta ar fi un lucru important pentru noi, care să conteze pentru a termina această campanie pe locul doi. Cred că din punctul acesta de vedere avem un avantaj. Islanda, chiar dacă teoretic ar mai avea şanse pentru locul 2, în momentul de faţă poate fi o echipă periculoasă, pentru că nu mai are nimic de pierdut, încearcă integrarea unor jucători de la Under-21 şi atunci este o echipă care vine să joace ca şi cum nu ar avea nimic de pierdut şi poate fi periculoasă. Dar asta nu înseamnă că nu suntem pregătiţi pentru partida de mâine seară. Cred că în momentul de faţă echipa arată mult mai bine, am câştigat lucruri ca spirit de echipă, de sacrificiu. Sunt lucruri care contează, care s-au văzut în ultimele partide şi care indiferent de adversar trebuie să le păstrăm.

Din punctul ăsta de vedere cred că echipa naţională arată mult mai bine, deşi nu pot spune în ce procent. Dar cu siguranţă arată mult mai bine decât arăta la barajul cu Islanda. Într-adevăr ei au şanse teoretice, dar ca stil de joc nu cred că îl vor schimba doar pentru aceste ultimele două partide. Islanda are acelaşi stil de joc pe care l-a avut şi la U21, mult diferit faţă de echipa pe care noi am întâlnit-o în barajul pentru Campionatul European, un joc mult mai dinamic, bazat pe o posesie mai prelungită. În mod normal ar trebui să ne avantajeze acest joc, pentru că poate fi ca un meci de box. Să sperăm că nu vom fi cei care vom cădea primii şi vom rămâne în picioare până la sfârşit. Este posibil ca jucătorii să aibă acest gând, să fie relaxaţi, dar ei trebuie să îşi dea seama că indiferent de ceea ce s-a întâmplat în tur, este o cu totul altă partidă, este o presiune mare pe noi. Aş vrea ca în primele 10 minute să începem mult mai bine decât am făcut-o în Islanda”, a spus Rădoi.

În cazul în care învingem Islanda şi Liechtenstein, suntem calificaţi indiferent de rezultatele din celelalte meciuri. O altă variantă de calificare la baraj este ca România să obţină patru puncte, dar Armenia şi Macedonia de Nord nu trebuie să obţină mai mult de 4 puncte.  

Dacă obţinem trei puncte ajungem la baraj în cazul în care Armenia şi Macedonia de Nord nu obţin mai mult de trei puncte. În cazul în care obţin 4 puncte fiecare încă mai avem o şansă deoarece se va face un clasament în 3, dar avem nevoie de un golaveraj mai bun.

La barajul programat în primăvara anului următor se vor califica ocupantele locurilor 2 din cele 10 grupe din preliminarii alături de două câştigătoare de grupe din Liga Naţiunilor care nu au încheiat în primele 2 în preliminarii. Vor fi 6 meciuri de baraj (semifinale/finale), iar învingătoarele se vor duela între ele pentru a stabili ultimele 3 echipe calificate la Cupa Mondială.

România e considerată însă favorită în confruntarea cu Islanda, mai ales că i-am învins pe nordici şi în meciul tur, cu 2-0.