România, pe marginea prăpastiei? Boloș speră să nu ajungem pe mâna FMI: Să ne ferească Dumnezeu!

Publicat: 08 mai 2025, 19:55, de Corina Oprea, în ECONOMIE , ? cititori
România, pe marginea prăpastiei? Boloș speră să nu ajungem pe mâna FMI: Să ne ferească Dumnezeu!
Foto: Facebook

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a transmis un mesaj ferm și clar privind speculațiile legate de posibila încheiere a unui acord de împrumut cu Fondul Monetar Internațional (FMI). Într-o perioadă tensionată pentru economia României, oficialul guvernamental susține că acest scenariu este unul de nedorit și că țara trebuie să își gestioneze situația economică fără a apela la măsuri drastice impuse din exterior.

FMI, o soluție de avarie pe care România trebuie să o evite

Marcel Boloș a explicat că România nu se află, în acest moment, în pragul unei înțelegeri cu Fondul Monetar Internațional, contrar zvonurilor care circulă în spațiul public. Potrivit acestuia, simpla idee că s-ar putea apela la FMI este o exagerare care poate afecta în mod serios încrederea investitorilor și stabilitatea piețelor financiare.

Ministrul a subliniat că, în general, prezența FMI într-o țară semnalează o criză severă, în care este necesară „salvarea corăbiei”. Reformele impuse în astfel de situații sunt, în viziunea sa, mult mai dure decât cele asumate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Să ne ferească Dumnezeu să ajungem acolo” – este fraza prin care Boloș și-a exprimat cel mai bine poziția: o respingere categorică a unei eventuale colaborări cu FMI, văzută ca o soluție de ultimă instanță, care ar presupune reforme profund nepopulare și o presiune suplimentară asupra populației.

”Nu cred că se pune problemă sub nicio formă. Măsurile din domeniul fondurilor europene, procesul de consolidare fiscal-bugetară, respectarea angajamentelor pe care le avem faţă de Comisia Europeană trebuie să asigure un echilibru macroeconomic al României, pentru că, atunci când Fondul Monetar vine într-o ţară, oricare ar fi ea, să ştiţi că sunt reforme mult mai usturătoare decât cele pe care le avem în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Aşa încât spun încă o dată răspicat că aceste angajamente pe care le avem trebuie să le ducem la bun sfârşit”, a declarat ministrul

PNRR – mai durabil, dar mai suportabil decât măsurile FMI

Ministrul a comparat reformele pe care le implică un acord cu FMI cu cele deja prevăzute în PNRR, susținând că, deși dificile, acestea din urmă sunt mai bine adaptate contextului actual și pot fi gestionate intern. El a făcut apel la responsabilitatea politicienilor și a instituțiilor implicate în guvernare, cerând ca toate angajamentele asumate în fața Comisiei Europene să fie duse la bun sfârșit.

Pentru Boloș, cheia stabilității economice o reprezintă respectarea planului fiscal agreat și implementarea reformelor asumate deja, fără a crea noi crize sau scenarii alarmiste. El i-a îndemnat pe colegii săi de guvern să evite orice derapaj care ar putea duce la pierderea încrederii externe.

”Nu se pune problema unui astfel de împrumut. Bufferul, cel de la Ministerul Finanţelor, asigură, după cum spunea şi domnul ministru Tanczos (n.r. ministrul Finanţelor, Tanczos Barna), în continuare plata salariilor şi a pensiilor. În privinţa fondurilor, trebuie să intrăm în normalitate în privinţa absorbţiei.

La sfârşitul lunii aprilie am depus 1,8 miliarde euro pe politica de coeziune, care aşteptăm să fie încasaţi cel târziu în luna iunie, plus 1,3 miliarde euro pe care îi aşteptăm la sfârşitul lunii mai. Deci, uşor-uşor, componenta aceasta de reacţie emoţională a pieţelor şi investitorilor sperăm să treacă, câtă vreme nu producem turbulenţe în drumul pro-european al României”, a completat Boloș, potrivit TVR.

Situația financiară actuală: între presiune și speranță

În ceea ce privește finanțele țării, Marcel Boloș a explicat că bufferul aflat la dispoziția Ministerului Finanțelor este suficient, în acest moment, pentru a asigura plata salariilor și pensiilor. Totuși, ministrul a insistat că este nevoie de o normalizare rapidă în ceea ce privește absorbția fondurilor europene, astfel încât România să poată continua să își acopere necesitățile fără a apela la credite externe dure.

El a oferit și exemple concrete, arătând că la finalul lunii aprilie au fost depuse cereri pentru rambursarea a 1,8 miliarde de euro din fonduri europene, iar alte 1,3 miliarde sunt așteptate la finalul lunii mai. Aceste sume sunt esențiale pentru echilibrarea bugetului și continuarea investițiilor în domenii esențiale.

Ministrul a fost clar: România nu trebuie să ajungă în postura în care să negocieze cu FMI, pentru că asta ar însemna o pierdere majoră de autonomie economică și o presiune socială imensă. „Excludem aceste scenarii apocaliptice”, a afirmat el, cu convingerea că este mai bine să prevenim decât să fim nevoiți să reparăm.

”Ferească Dumnezeu să ajungem în acea situaţie. Nu, nu se pune problema unui astfel de acord, în condiţiile în care, am menţionat mai înainte, un astfel de accord ar însemna reforme mult mai dure decât cele pe care le avem în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Opinia mea este să ne respectăm angajamentele şi să facem ce scrie în Planul fiscal, aşa cum domnul prim-ministru interimar a subliniat, să ne respectăm angajamentele faţă de autorităţile Comisiei Europene şi să excludem aceste scenarii apocaliptice, care ştiţi cum e, pentru presă sunt un deliciu, dar investitorii şi pieţele financiare le percep ca şi semnale cu grave prejudicii pentru ţara noastră. Nu vrem să ajungem acolo”, a explicat Marcel Boloș.