România, pe ultimul loc între ţările Uniunii Europene la capitolul locuri în creşe. Explicațiile ministrului Dezvoltării

România se află pe ultimul loc între ţările Uniunii Europene în ceea ce priveşte asigurarea de locuri în creşe pentru copiii pe până în trei ani, iar ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, explică acest fapt prin lipsa unei implicări a statului într-un proiect integrat de construire de clădiri şi asigurarea finanţării pentru funcţionarea acestora.

De ce a ajuns România să fie pe ultimul loc în UE ca număr de locuri disponibile în creșe? Ministrul Dezvoltării vorbește despre “un fenomen” în care. neexistând o implicare integrată a statului, primăriile şi-au făcut propriul lor calcul, ‘foarte corect financiar” şi au spus că nu pot susține costurile de funcționare.

“M-am uitat puţin pe programul PNDL, unde exista posibilitatea să depui solicitare să construieşti creşe, aşa cum a existat şi pentru grădiniţe, şi pentru şcoli. Cam la fiecare a treizecea solicitare, respectiv proiect finanţat pe grădiniţă a apărut şi o solicitare pe creşă. Pur şi simplu primarii, urmărindu-şi şi propriul buget, au văzut că degeaba construiesc din banii statului o creşă, pentru că cheltuielile de funcţionare sunt destul de importante chiar şi lunar şi nu le pot susţine.

A fost un fenomen, dacă vreţi logic, în care neexistând o implicare concertată, integrată a statului, un proiect în care s-a ştiut de unde pornim şi unde vrem să ajungem, primăriile şi-au făcut propriul lor calcul, foarte corect financiar şi au spus – în afară de marile municipii care au avut resurse financiare şi au mai investit în construcţie de creşe – mai jos nu s-a investit mai deloc”, a declarat Cseke Attila în emisiunea Insider Politic difuzată duminică de Prima Tv, conform News.ro.

El spune că nici în marile municipii nu există cazuri în care să nu existe probleme privind asigurarea de locuri în creşe.

În prezent, sunt 121 de solicitări de construcţie de creşe de la primari din întreaga ţară, problema fiind una “naţională, prezentă în toate judeţe ţării”, însă nu toate municipiile reşedinţă de judeţ au depus astfel de solicitări.

Cseke Attila a susținut că în coaliție există un acord privind adoptarea unei legi care să prevadă ca la toate creşele, publice sau private, statul să preia finanţarea prin Ministerul Educaţiei, după modelul standard cost care se aplică în învăţământ. Conform acestuia, la Ministerul Educaţiei se face o analiză privind impactul financiar al aplicării unui astfel de act normativ.

Ministrul Dezvoltării a mai susținut că primele finanţări pentru construcţia de creşe vor fi făcute începând cu luna august a acestui an, prin Compania Naţională de Investiţii, iar finalizarea fiecărei investiţii depinde de la caz la caz, ţinându-se cont şi de procedurile de achiziţiile aferente investiţiilor:

 “Eu cred că primele rezultate vizibile într-un an jumătate-doi pot să apară, la nivelul întregii ţări, pe acest proiect de creşe”.

1 COMENTARIU

  1. Identitatea românului e pe ducă, asta este clar și sigur, minoritar la mine acasă.
    Politicieni voștri corupți au și vor avea grija necesara sa va înlocuiască disciplinat cu: vietnamezi, chinezi, filipinezi, indieni, marocani, etc.
    Întrebarea este următoarea: Când și cit timp mai aveți de supraviețuire până ce veți dispărea de pe aceste meleaguri?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...