România, poarta falsurilor. Identități inventate, morți reînviați și suspiciuni de spionaj în Câmpulung Moldovenesc

Publicat: 04 iul. 2025, 10:29, de Corina Oprea, în Justitie , ? cititori
România, poarta falsurilor. Identități inventate, morți reînviați și suspiciuni de spionaj în Câmpulung Moldovenesc

După perchezițiile masive de marți din județul Botoșani, unde s-a descoperit o rețea de eliberare ilegală de documente din România, procurorii Parchetului General s-au deplasat miercuri la Câmpulung Moldovenesc. Aici, ancheta vizează un nou caz de eliberare frauduloasă de buletine și pașapoarte, existând suspiciuni că printre beneficiari s-ar afla și spioni ruși.

Falsuri sofisticate și identități „împrumutate” în România

Potrivit anchetatorilor, în orașul sucevean ar fi fost eliberate ilegal acte de identitate pentru peste 1.700 de cetățeni din Ucraina, Federația Rusă, Republica Moldova și alte state din spațiul ex-sovietic. Descinderile au vizat Primăria și Serviciul de Evidență a Populației din localitate, iar mai mulți funcționari au fost ridicați de la domiciliile lor pentru audieri. Activitatea cu publicul a fost complet suspendată.

Ancheta scoate la iveală o rețea de falsificare a actelor de cetățenie română, folosite ulterior pentru obținerea de documente de identitate. Procurorii Parchetului General explică faptul că procesul începea cu falsificarea certificatelor de cetățenie română, emise în numele unor consulate ale României din orașe precum Sankt Petersburg, Chișinău, Belgrad sau Istanbul.

Unele dintre aceste certificate erau copii ale unor documente autentice, însă cu numele sau fotografia înlocuite. Altele conțineau date reale de înregistrare, dar erau folosite pentru a obține documente pe numele altor persoane. În special, anchetatorii au identificat numeroși cetățeni ucraineni care ar fi folosit identitatea unor conaționali morți în războiul provocat de Federația Rusă pentru a-și crea o nouă identitate în România.

Procurorii Parchetului General susțin că au descoperit foarte mulți cetățeni ucraineni care ar fi obținut fraudulos acte de identitate românești cu ajutorul unor certificate de cetățenie română falsificate care au fost făcute nu în numele lor, ci ale unor conaționali care au căzut în războiul de agresiune al Federației ruse.

După obținerea certificatelor falsificate, indivizii vizau eliberarea codului numeric personal și a certificatelor de naștere românești. Totul culmina cu solicitarea cărților de identitate, folosind declarații false de domiciliu în clădiri părăsite sau improprii locuirii, unde beneficiarii nu au stat niciodată.

Angajați suspectați de mită și fals informatic

În centrul anchetei sunt patru funcționari ai Primăriei Câmpulung Moldovenesc, suspectați de luare de mită și fals informatic. În paralel, beneficiarii acestor documente false sunt cercetați pentru uz de fals și dare de mită. Mecanismul, susțin anchetatorii, a fost bine organizat, iar verificările reale ale documentelor au fost fie omise, fie trecute superficial.

Primarul orașului, Mihăiță Negură, a comentat ancheta afirmând că știa despre cetățenii străini care solicitau acte românești, însă aceștia veneau, în opinia sa, „cu dosare complete”. Acesta a adăugat că nu are motive să creadă că angajații instituției ar fi primit șpagă.

Mihăiță Negură, primarul localității Câmpulung Moldovenesc: a declarat că știa că sunt cetățeni care cer acte românești, dar aceștia veneau cu acte complete și că nu crede că angajații luau șpagă.

Investigația de la Câmpulung Moldovenesc urmează la doar două zile după o acțiune similară desfășurată la Săveni, în județul Botoșani. Acolo, anchetatorii au descoperit că peste 7.000 de cetățeni au obținut ilegal documente de identitate românești. Două funcționare publice au fost arestate în acel dosar.

Scenariul este similar: acte false de cetățenie română, documente de naștere emise fraudulos, adrese fictive, lipsa verificărilor și funcționari care ar fi facilitat procesul în schimbul unor sume de bani.