România pune mâna pe bijuteria portuară a Republicii Moldova. Investiții de peste 24 de milioane de euro
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/main-giurgiulesti.jpg)
Portul Constanța a primit aprobarea pentru preluarea operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești al Republicii Moldova și intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în modernizarea acestuia.
Portul Republicii Moldova, cumpărat de România
Consiliul pentru examinarea investițiilor de importanță pentru securitatea statului a aprobat cererea Administrației Porturilor Maritime Constanța de a achiziționa compania Danube Logistics, operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova. Achiziția, intermediată de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), vine după ce, în aprilie 2025, instituția financiară a lansat o licitație internațională pentru atragerea unui nou investitor, potrivit TVR Moldova.
Administrația Porturilor Constanța intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii din Giurgiulești. Planurile includ realizarea unui terminal cu rampe, un terminal pentru containere, modernizarea rețelei feroviare, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea operațiunilor și aplicarea unor soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde.
Singurul port fluvial şi maritim al Moldovei
Portul Giurgiulești, singurul port fluvial și maritim al Republicii Moldova, și-a sporit eficiența și volumul operațional în contextul războiului din Ucraina, devenind un punct logistic strategic în regiune. Procesul de preluare a fost coordonat cu autoritățile din Republica Moldova și marchează o extindere semnificativă a prezenței Portului Constanța la nivel regional.
Din 2021, BERD a devenit acționarul unic al Danube Logistics SRL și proprietar al Portului Internațional Giurgiulești, iar acum lansează licitația pentru găsirea unui investitor care să continue dezvoltarea portului ce deține o poziție strategică în regiune. În primul rând, are statutul de „port internațional”, deoarece, fiind situat la Dunărea Maritimă, poate opera nave maritime. În al doilea rând, e situat la granița dintre România, Republica Moldova și Ucraina.
Pe 28 august 2024, Guvernul României a adoptat un memorandum referitor la „aprobarea iniţierii negocierilor cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în vederea achiziţionării de către statul român, prin intermediul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, societate aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, a acţiunilor Danube Logistics SRL deţinute de către BERD în Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti din Republica Moldova”.
Potrivit documentelor aprobate de Guvernul României, portul situat la vărsarea Prutului în Dunăre are o poziție strategică, fiind situat la granița dintre România, Republica Moldova și Ucraina, dar are și o serie de capacități și facilități care îl fac foarte atractiv din punct de vedere economic.