România: Se aprobă extracția controlată a șacalilor

Consiliul ştiinţific al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD) va aproba reluarea extracţiei controlate de şacali din rezervaţie.

Preşedintele Consiliului științific, Marian Tudor, care este şi directorul Institutului Naţional de Cercetare Delta Dunării (INCDD) a declarat pentru Agerpres că se va relua această acțiune, pentru a stopa daunele în gospodării.

Răspunsul oficial al Consiliului ştiinţific va fi înaintat Administraţiei RBDD până miercuri, 24 februarie, astfel încât instituţia din subordinea Ministerului Mediului să treacă la procedura de obţinere a avizului Academiei Române.

Administraţia RBDD a solicitat săptămâna trecută Consiliului ştiinţific al instituţiei un punct de vedere referitor la reluarea extracţiei controlate a şacalilor din rezervaţie. ÎN contextul în care, în ultima perioadă, mai mulţi locuitori ai satelor izolate de ape cer acest lucru, după ce animalele le-au atacat păsările de curte din gospodării sau animalele din saivane.

Prin tranchilizare sau capcane

Am primit răspunsuri aproape de la toţi membrii Consiliului ştiinţific în favoarea demarării procedurii pentru a obţine avizul Academiei Române şi ulterior a fi organizată acţiunea de capturare a şacalilor care produc daune în gospodăriile populaţiei din Delta Dunării„, a declarat preşedintele Marian Tudor.

El a mai spus că INCDD a recomandat capturarea prin tranchilizare sau utilizarea capcanelor doar a exemplarelor care se găsesc în intravilanul localităţilor.

Am recomandat autorizarea împuşcării şacalilor în preajma localităţilor pe o rază de maximum 2,5 kilometri în extravilan, iar în intravilan, pentru că legislaţia nu permite utilizarea armelor de vânătoare, metoda de capturare va fi cu tranchilizare sau folosire de capcane„, a mai spus preşedintele Consiliului ştiinţific al RBDD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole