România se înarmează pentru viitor. Bolojan anunță că bugetul Apărării crește până în 2030

Publicat: 30 apr. 2025, 18:30, de Corina Oprea, în POLITICĂ , ? cititori
România se înarmează pentru viitor. Bolojan anunță că bugetul Apărării crește până în 2030

România își redefinește strategia de securitate într-un context geopolitic tot mai tensionat. Ilie Bolojan, președinte interimar al țării, a anunțat miercuri, după o ședință a CSAT, un plan ambițios de consolidare a capacității de apărare până în anul 2030. Astfel, a comunicat că bugetul Apărării este în continuă creștere.

Bugetul Apărării – în creștere constantă până la finalul deceniului

Printre principalele măsuri se numără creșterea etapizată a bugetului pentru apărare și accesarea unui credit avantajos de la Comisia Europeană, cu o durată de rambursare de 40 de ani.

Ilie Bolojan a declarat că unul dintre cele mai importante proiecte discutate în ședința CSAT vizează majorarea bugetului dedicat Apărării Naționale. Această creștere va fi făcută gradual, în mai multe etape, până în anul 2030. Obiectivul este de a asigura nu doar resursele necesare pentru înzestrarea armatei, ci și o planificare sustenabilă a investițiilor, în paralel cu echilibrul bugetar.

În acest sens, ministrul Apărării a fost mandatat să promoveze această strategie de creștere bugetară și în cadrul negocierilor care vor preceda Summitul NATO de la Haga, care va avea loc în curând.

„Pe ordinea de zi au fost mai multe subiecte în domeniul apărării naționale. Un proiect important este creșterea capacițății de apărare până în 2030, care prevede creșterea bugetului, etapizat. Ministrul Apărării a fost mandatat ca în negocierile casre vort pregăti Sumiitul NATO de la Haga sa își asume creșterea etapizată a bugetului de apărare”, a spus Ilie Bolojan.

Credit european pe 40 de ani pentru modernizarea armatei

Un alt punct major de pe agenda CSAT a fost accesarea unui credit pe termen foarte lung, pus la dispoziție de Comisia Europeană. Acest împrumut este destinat dotării suplimentare a sistemului de apărare național. Ilie Bolojan a explicat că deja a fost format un grup de lucru care va coordona întocmirea aplicației pentru obținerea finanțării.

Creditul este considerat avantajos nu doar pentru că are o perioadă de rambursare extinsă – 40 de ani, ci și pentru că România va beneficia de un termen de grație de 10 ani, ceea ce înseamnă că nu va plăti nimic în primul deceniu.

Pe lângă componentele bugetare și cele legate de finanțarea europeană, Ilie Bolojan a precizat că un obiectiv esențial este susținerea industriei naționale de apărare. O bună parte dintre investițiile planificate vor fi canalizate către comenzi directe pentru companiile românești din acest sector.

În perioada mai – iunie 2025, autoritățile vor finaliza toate detaliile proiectelor și vor prezenta oficial lista completă a investițiilor strategice.

„Al doilea element este accesarea creditului pus la discpoziție de CE în vederea dotării suplimentare pe apărare. S-a format un grup de lucru care va pregăti aplicațșia România pentru accesarea creditului. Este un credit avantajos, care va avea termern de rambursare pe 40 de ani, cu termen de grație pentru alți 10 ani.

Un al treilea element este legat si de asigurarea investițiilor prin comenzi către industria de apărare din România. pe parcursul lunii mai și în prima jumătate a lunii iunie, aceste aspecte vor fi clarificate și România va prezenta lista de proiecte”, a mai precizat oficialul.