România „se transformă”: Explicația specialiștilor despre insula de nisip care a apărut în mijlocul Dunării! (VIDEO)

Din cauza secetei a apărut o insulă de nisip chiar în mijlocul Dunării! Seceta a determinat scăderi spectaculoase ale debitelor fluviului. De exemplu, la Galaţi, Dunărea e în scădere cu cinci centimetri faţă de ziua precedentă.

Tot din cauza secetei a apărut şi insula de nisip din mijlocul Dunării. Cursele de trecere bac de la Galaţi spre Tulcea trebuie să ocolească şi 500-600 de metri din cauza apariţiei bancului de nisip.

Asta înseamnă costuri suplimentare şi cozi de peste o oră la urcare. Navigatorii spun că deocamdată noua formă de relief nu le face probleme.

Cei care se ocupă cu dragarea șenalului navigabil spun că acționează în permanență pentru menținerea traficului naval pe sectorul maritim și pe cel fluvial. „Din cauza secetei, debitele sunt foarte mici, sunt la 2.700, sunt foarte mici şi din nefericire sunt încă în scădere. Atât timp cât nu vine apă de nicăieri, nu are de unde să ajungă în Dunăre, să crească cotele. Problema e că la depunerile care sunt, pe partea de dragaj. Noi, partea română, ne-am făcut şi ne facem treaba, însă colegii bulgari nu sunt alături de noi. Problemele sunt pe partea de administrare româno-bulgară”, a declarat presei Florin Uzumtoma, director căi navigabile Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi.

Când cota la Galați este de 150 apare și insula. Aici Dunărea are 950 de metri lățime, canalul fiind către malul stâng, pantă este către malul stâng, spre malul drept adâncimile fiind mici, atunci și curentul este mic”, a spus Dorian Dumitru – AFDJ Galați, pentru stirileprotv.ro.

Totuși fenomenul nu este nou, așa cum puteți vedea în video-ul de mai jos.

Moderată, puternică sau extremă

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că 70% din ţară este afectată de diverse faze ale secetei pedologice, respectiv moderată, puternică sau extremă.

În momentul de faţă, aproximativ 70% şi poate chiar mai mult din România, din suprafaţa ţării este afectată de secetă pedologică”, a spus Tanczos Barna.

Acesta a adăugat, în ceea ce privește rezervele strategice de apă, că cele 40 de lacuri de acumulare sunt la un grad de umplere de 68%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Scandal la Brăila: Primăria acuzată de fraudă cu fonduri europene în...

Primăria Brăila se află în centrul unui scandal major după ce a fost acuzată că a folosit Festivalul Peștelui, un eveniment finanțat din fonduri...