România și Turcia au semnat un nou parteneriat. Sprijin pentru lucrătorii, pensionarii și angajații ambelor state

Publicat: 22 mai 2024, 20:29, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
România și Turcia au semnat un nou parteneriat. Sprijin pentru lucrătorii, pensionarii și angajații ambelor state
România și Turcia au semnat un nou parteneriat. Sprijin pentru lucrătorii, pensionarii și angajații ambelor state

Vești bune din Turcia pentru români. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță că cele două state au încheiat un nou parteneriat important, ce aduce beneficii deopotrivă lucrătorilor, pensionarilor și angajaților ambelor țări.

Ministerul Muncii, acord important cu Turcia

În cadrul vizitei de la Ankara, au fost semnate mai multe acorduri și memorandumuri de înțelegere între România și Turcia. Tot acolo, ministrul român al Muncii și Solidarității Sociale a semnat, împreună cu Vedat Işıkhan, ministru al Muncii și Securității Sociale din Republica Turcia, documentul pentru implementarea Acordului bilateral de securitate socială între cele două țări.

Simona Bucura-Oprescu a declarat că întâlnirea organizată de premierul Marcel Ciolacu și președintele Recep Erdogan este un semn al prieteniei strânse dintre cele două state. Au fost reactualizate și semnate documente importante și s-au luat decizii decisive pentru ambele părți implicate.

„Întâlnirea comună la cel mai înalt nivel din Turcia este o reafirmare a prieteniei dintre România și Turcia și a interesului de a lucra împreună. Reactualizăm documente comune de lucru, stabilim un plan de acțiune, iar propunerea mea este de a extinde aria de acoperire a protocolului de colaborare dintre cele două ministere.

Provocările lumii de astăzi sunt din ce în ce mai mari și avem cele mai mari responsabilități fiindcă politicile noastre se regăsesc în viața tuturor oamenilor.

Suntem aproape geografic, avem o istorie comună, ne leagă capitalul pe care turcii îl au în România, dar și românii care lucrează în Turcia și turcii care lucrează în România. Obligația noastră, ca miniștri, este să le protejăm drepturile acestor lucrători”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu după semnarea documentului bilateral.

Noul Aranjament Administrativ semnat la Ankara:

  • stabilește modul de colaborare între instituțiile celor două state;
  • stabilește procedurile referitoare la eliberarea certificatelor privind legislația aplicabilă, confirmarea perioadelor de asigurare, depunerea cererilor pentru prestații și modalitatea de plată a acestora, în beneficiul , pensionarilor, beneficiarilor de prestații sociale, dar și al angajatorilor;
  • prevede, în concret, modalitatea de plată a pensiilor pentru cei care au stagii de cotizare în unul sau în ambele state;
  • stabilește procedura pentru a beneficia de prestaţii de asigurări de sănătate și de indemnizație de maternitate pe teritoriul celuilalt stat;
  • prevede modalitatea de acordare a prestațiilor în caz de accidente de muncă sau boli profesionale;
  • reglementează modalitatea de solicitare a ajutorului de deces în cazul în care solicitantul are domiciliul pe teritoriul celuilalt stat;
  • conține prevederi referitoare la modalitatea decontării prestațiilor acordate în caz de boală şi maternitate, respectiv accidente de muncă și boli profesionale, precum și prevederi referitoare la furnizarea de proteze, materiale sanitare și alte prestații în natură de mare valoare.
Cei doi oficiali au discutat, printre altele, și de măsurile ce ar trebui luate în cazul muncitorilor turci veniți în România, Mai exact, au fost stabiliți pași în scopul simplificării procedurilor legate de dreptul de ședere al acestora și introducerea lor în piața muncii de la noi din țară.
Conform datelor oficiale, în România sunt 9.993 de salariați turci care au încheiate, în total, 10.825 de contracte muncă, în timp ce în Turcia sunt stabiliți în jur de 5000 de români. De asemenea, mai mult de 18.000 firme turcești sunt înregistrate în Romania.