România, țara hotărârilor fără explicații. CCR se gândește să lase AI să scrie în locul magistraților

Publicat: 16 iul. 2025, 10:01, de Anamaria Ionel, în ACTUALITATE , ? cititori
România, țara hotărârilor fără explicații. CCR se gândește să lase AI să scrie în locul magistraților

Inteligența artificială ar putea ajunge chiar și în Curtea Constituțională. Judecătorii de la CCR iau în calcul să folosească AI pentru a grăbi publicarea motivărilor deciziilor, o etapă criticată adesea pentru întârzieri de luni sau chiar ani.

Judecătorul constituțional Csaba Asztalos a declarat, într-un interviu pentru podcastul HotSpot, că tehnologia ar putea fi folosită pentru a genera automat descrierea obiectului dosarului, care în prezent consumă aproximativ 60% din timpul de redactare a unei motivări.

CCR vrea sistem intern, dezvoltat în colaborare cu Facultatea Politehnică 

Acesta a adăugat că soluția AI ar presupune un sistem intern, dezvoltat în colaborare cu Facultatea Politehnică din București, care să asiste magistrații, dar fără a le înlocui decizia.

Judecătorul a spus că ar exista deja demersuri pentru a implementa soluţia inteligenţei artificiale în dosarele Curţii.

„E o idee pe care am discutat-o în particular, informal, cu mai mulţi magistraţi”, explică Csaba Asztalos.

Acesta a adăugat că vede de ce cetăţenii sunt frustraţi pentru că nu înţeleg deciziile din justiţie, având în vedere că el însuşi s-a confruntat cu această situaţie, în timpul mandatului de preşedinte al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.

„Eu consider eşec atunci când în instanţă nu am primit motivări care să fie rezonabile şi să ne fi convins pe noi şi pe cetăţeni de soluţia instanţei. Cred că este foarte important să argumentăm, să motivăm şi explicăm deciziile astfel încât ele să fie accesibile cetăţenilor, iar aceştia să înţeleagă raţiunea deciziilor. Astfel putem să obţinem acel comportament de acceptare a acestor decizii. Cred că asta e important şi pentru justiţie, în general, şi pentru Curtea Constituţională”, a spus Csaba Asztalos

Întrebat dacă îl preocupă timpul care se scurge între publicarea deciziei şi a motivării în cazul unor hotărâri CCR, Csaba Asztalos spune că a avut deja discuţii cu ceilalţi judecători constituţionali.

Problemă cronică în sistemul judiciar

Redactarea cu întârziere a hotărârilor judecătorești, peste termenul legal, este o problemă cronică în sistemul judiciar din România. Deși legea prevede termene clare pentru redactarea hotărârilor judecătorești – 30 de zile, cu posibilitatea prelungirii de două ori, până la maximum 90 de zile – în practică, aceste termene sunt frecvent depășite.

Fără nicio sancțiune legală, unii judecători întârzie redactarea chiar cu un an, un an și jumătate sau mai mult, blocând punerea în executare a deciziei.

În aceste situații, partea care a pierdut procesul este avantajată, deoarece executarea nu poate începe fără motivare. În schimb, partea care a câștigat este blocată, deși are o hotărâre definitivă.

Pentru a evita astfel de abuzuri, executorii judecătorești au început să folosească certificatul de grefă – care confirmă pronunțarea deciziei în apel și cuantumul creanței – ca bază pentru începerea executării silite, chiar înaintea redactării propriu-zise a hotărârii.

Este o soluție tot mai des aplicată în practică și o speranță pentru creditorii care așteaptă uneori ani de zile să-și recupereze banii, în ciuda unui proces câștigat.