Cele mai frumoase drumuri din Romania. Top 10 șosele superbe pe care trebuie să circuli

România este o țară cu unele dintre cele mai frumoase drumuri din Europa. De la șosele printre munți și până la drumuri care se întind de-a lungul râurilor și cheilor înguste, România este o țară cu cele mai spectaculoase drumuri din Europa, chiar dacă infrastructura lasă de dorit.

Care sunt cele mai frumoase drumuri din țară

1. Transfăgărășanul

Transfăgărășanul este unul dintre cele mai cunoscute drumuri, atât în România, cât și în afara ei. Acest traseu face legătura între Muntenia și Transilvania și cuprinde numeroase tunele, viaducte și multe alte obiective turistice. Cei de la Top Gear au declarat Transfăgărășanul „cel mai bun drum pentru condus din lume”.

Acest traseu traversează munții Făgăraș, iar aici poți vizita Bâlea Lac, situat la 2.042 m altitudine, dar și Tunelul Bâlea (887 m), nu este iluminat artificial și are o singură bandă de circulație de șase metri.

2. Transrarăul (DJ175B)

Transrarăul sau „Drumul Comorilor”, așa cum mai este cunoscut, este o șosea montană care face legătura dintre Valea Bistriței și Valea Moldovei. Acest drum pornește din Pojorâta, urcă Muncii Rarău până în apropiere de Pietrele Doamnei- Rarău și apoi coboară pe Valea Bistriței, până în localitatea Chiril. Altitudinea maximă la care ajunge Transrarăul este de 1.400 de metri. Aici poți descoperi mai multe stânci celebre, cum ar fi: Pietrele Doamnei, Piatra Șoimului sau Stâncile Adam și Eva.

Acest drum este încadrat în categoria a patra de viabilitate, ceea ce înseamnă că pe perioada iernii nu va fi deszăpezit cu prioritate, însă el va putea fi deschis pe perioada sezonului rece în funcție de solicitările existente.

3. Cheile Bicazului

Cheile Bicazului reprezintă o zonă geografică deosebit de pitorească situată în partea centrală a Munților Hășmaș, în nord-estul țării în județele Neamț și Harghita. Cheile Bicazului au fost formate de râul Bicaz și fac legătura între Transilvania și Moldova.

Cu o lungime de peste 6 km, zona Cheile Bicazului se desfășoară între Lacul Roșu în amonte și localitatea Bicaz-Chei în aval și este străbătută de drumul transcarpatic DN12C care leagă orașele Gheorgheni și Bicaz.

Cheile Bicazului sunt incluse în Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș (6.575 ha), situat pe teritoriul județelor Harghita și Neamț. Aici sunt o mulțime de obiective turistice pe care nu trebuie să le ratezi, cum ar fi: Lacul Roșu, Lacul Bicaz sau Rezervația Cheile Sugaului.

4. Transalpina

Construit între anii 1930 și 1935 și reabilitat complet între 2009 și 2011, acest tronson pitoresc ce străbate Munții Parâng este paralel cu Valea Jiului și Valea Oltului. El mai este cunoscut și ca Poteca Dracului, Drumul Regelui sau Transparangul, iar mai recent Soseaua dintre Nori.

Situat între Novaci și Sebeș, Transalpina este cel mai înalt drum din România, ajungând la o altitudine de 2.145 de metri. Din cauza altutidii mari, drumul este impracticabil pe timp de iarnă, însă vara oferă imagini de neuitat.

Ca și obiective turistice, aici pot fi găsite: Cheile Oltetului, Pestera Polovragi, Manastirea Polovragi, Lacul Oasa, Pestera Muierii, Pasul Urdele, Statiunea Ranca.

5. Defileul Jiului

Este un drum care trece printr-una dintre cele mai spectaculoare văi de râu din România. Chiar dacă nu este foarte cunoscut, acest defileu te lasă fără cuvinte în momentul în care conduci prin el. Este locul în care Parângul, Munții Vâlcan și Godeanu ascund o mulțime de peșteri și chei.  Parcul Național Defileul Jiului este amplasat la doar doi kilometri de Petroșani și este străbătut de E79.

Parcul Național Defileul Jiului este o arie protejată de interes național ce corespunde cateforiei a II-a IUCN. În arealul parcului se află Mănăstirea Lainici, o mănăstire ortodoxă de călugări construită în anul 1817. Lăcașul de cult poartă hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.

Printre multe alte detalii care fac din acest loc unul miraculous pot fi descoperite și tunelurile săpate în munte sau fauna extreme de bogată, unde pot fi văzuți urși, râși, iepuri, capre negre, sau diverse specii de lilieci. De asemenea, fiind situate între Petroșani și Târgu Jiu, pot fi vizitate și operele lui Brâncuși.

6. Cazanele Dunării

Unul dintre cele mai frumoase zone din țară poate fi descoperit aici. Cazanele sunt un sector din defileul Dunării la trecerea prin Munții Carpați. Au o lungime de circa 9 km. În unele locuri Dunărea se îngustează până la 230 m, îngreunând navigația. Fluviul este mărginit de pereți verticali, stâncoși. Adâncimi maxime de circa 75 m. În sectorul Cazanelor, viteza de scurgere a apei depășește 5 m/s.

Cazanele Mari au o lungime de aproximativ 4 km, încadrându-se între masivele Ciucarul Mare (pe teritoriul României) și Veliki Strbac (Serbia). La baza peretelui de calcar ce flanchează această porțiune a Cazanelor Mari există două cavități: peșterile Gura Ponicovei și Veterani.

Cazanele Mici se întind pe o lungime de aproximativ 3 km, fiind poziționate între masivele Ciucarul Mic (România) și Mali Strbac (Serbia). Cazanele Dunării și masivele Ciucarul Mare / Ciucarul Mic fac parte din Parcul Natural Porțile de Fier. Aici poate fi descoperită cea mai mare sculptură în piatră din Europa, chipul lui Decebal, precum și alte obiective turistice importante cum ar fi Peșterile Veterani și Gura Ponicovei sau Porțile de Fier.

7. Pasul Buzău- DN10

Tot drumul DN10 este considerat unul dintre cele mai pitorești din România. El face legătura între Brașov și Buzău și trece prin superbul pas al Buzatului, deschis pe tot percursul anului.

Pasul Buzau este o trecătoare situată la 670 m altitudine, legând orașul Nehoiu de Depresiunea Întorsura Buzăului. Serpentinele drumului dinspre lacul de acumulare Siriu sunt uimitoare, iar acesta este unul dintre cele mai libere drumuri asfaltate care traversează Carpații de Brașov.

Obiective turistice din zonă: Barajul Siriu, Rezervatia Valea Zimbrilor, Cascada Pruncea.

8. Valea Oltului – DN7

Valea Oltului este unul dintre cele mai circulate drumuri pitorești din țară. Este folosită cel mai des de șoferii care se îndreaptă spre Arad și Vama Nădlac ce vin din zonele estice ale țării. Drumul trece printre munți urmărind defileul Oltului și poate fi parcurs într-o oră și 15 minute, însă de cele mai multe ori este extrem de aglomerat. Acest drum este cunoscut a fi extrem de periculos din cauza faptului că multe TIR-uri aleg acest traseu, iar depășirile pe porțiunile din defileul Oltului sunt periculoase.

Defileul Oltului se întinde între Turnu Rosu si Cozia, având o lungime de 47 km. De-a lungul traseului exista o serie de hidrocentrale si centrale baraj: Gura Lotrului, Calimanesti sau Turnu, recunoscuta pentru inaltimea sa de peste 40 de metri.

Defileul Oltului este si o bine cunoscuta zona turistica cu obiective precum: Parcul National Cozia,  Manastirea Cozia si manastirea Turnu, Statiunile Calimanesti si Caciulata, Castrul Roman Arutela.

9. Valea Cernei- DN67

Porțiunea din DN67 de pe Valea Cernei are o lungimă totală de 106 km. Pornește din Târgu Jiu și trece prin Tismana, Baia de Aramă până la Băile Herculane. Relieful este de tip defileu, lung de 40 de km, ce strabate munții. Pe traseu se află și Parcul Național Domogled Valea Cernei, cunoscut pentru faptul ca include peste 700 de pesteri.

Ce obiective turistice pot fi găsite aici: Mănăstirea Tismana, Baia de Aramă, Trecătoarea dintre Oltenia și Banat, situate la 1.050 m altitudine, Parcul national Domogled Valea Cernei, Cascada Vânturătoarea și Cheile Pasnei.

10. Pasul Tihuța

Pasul Tihuța (numit și Pasul Bârgău, în maghiară Borgói-hágó) este o trecătoare situată, în grupa nordică a Carpaților Orientali în sud-estul Munților Bârgău, la o altitudine de 1.201 m. Este situat pe drumul național DN17 (pe o porțiune suprapusă Drumului european E58) și asigură legătura între Depresiunea Dornelor și Depresiunea colinară a Transilvaniei.

Drumul care pornește din Bistrița și ajunge în Vatra Dornei este același descris de Bram Stoker în romanul său Dracula. Deși cartea nu se bazează pe o vizită a scriitorului irlandez în Transilvania, acesta a auzit povești și descrieri ale zonei sălbatice de aici.

Și astăzi, cei care străbat acest drum pot înțelege ușor ce i-a impresionat pe cunoscuții lui Stoker și i-a făcut să ducă poveștile despre această zonă tocmai până în Irlanda, iar apoi pe scriitor să plaseze castelul contelui Dracula în această zonă.

Aici pot fi descoperite următoarele: Castelul Dracula, mănăstirea Piatra Fântânele și Lacul de acumulare Colibița.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Statul își vinde pe nimic partea din UM Drăgășani, deținută până...

Guvernul adoptă azi o Hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli aferent activităţii de privatizare al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului pe anul...

Ana Birchall a demisionat de la Nuclearelectrica! Ce a supărat-o

Fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, a rezistat la Nuclearelectrica doi ani și două luni. Azi și-a anunțat plecarea. Ana Birchall a anunțat că...