România trimite ventilatoare de terapie intensivă în Cehia

Publicat: 23 oct. 2020, 22:00, de Ziarul Puterea, în ACTUALITATE , ? cititori
România trimite ventilatoare de terapie intensivă în Cehia
100 de noi paturi pentru bolnavii de COVID-19

România ajută Cehia cu 30 de ventilatoare de terapie intensivă achiziţionate prin programul RescUE de către Uniunea Europeană. Aparatele au plecat, vineri, către Praga, Cehia, în sprijinul medicilor care intervin în lupta împotriva pandemiei generată de COVID-19.

„Misiunea este organizată în baza deciziei Comisiei Europene de a trimite echipamente medicale de terapie intensivă (ventilatoare) către Cehia, în urma solicitării de asistenţă”, informează un comunicat al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) citat de Agerpres.

România – fiind una dintre gestionarele capacităţii RescEU europene pentru rezerve medicale – va pune la dispoziţie pentru o perioadă de 3 luni, în baza unui contract de comodat, cele 30 de ventilatoare de terapie intensivă achiziţionate prin programul amintit anterior.

Delegaţia DSU – IGSU este formată din şase pompieri ISU Arad şi un medic din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Arad.

„Cele 30 de ventilatoare de terapie intensivă, indispensabile continuării îngrijirilor medicale care se impun pacienţilor aflaţi în stare gravă ca urmare a infectării cu noul coronavirus, nu fac parte din echipamentele medicale de terapie intensivă aflate în stocul strategic al României”, arată sursa citată.

Comisia Europeană, prin Direcţia Generală Protecţie Civilă şi Operaţiuni Umanitare Europene – DGECHO, a trimis Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă o invitaţie pentru a constitui în România o rezervă rescEU de contramăsuri medicale pentru epidemia de COVID-19.

Comisia a propus alocarea unui grant direct în valoare de până la 10 milioane euro pentru constituirea unei rezerve iniţiale de contramăsuri medicale, care vor consta în primă fază în măşti de protecţie individuală şi ventilatoare medicale pentru terapie intensivă.