România va plăti aproape 300 de milioane de dolari pentru un sistem de lansare rachete antinavă

Guvernul României vrea să achiziționeze de la americani un sistem de lansare rachete antinavă. Parlamentul urmează să aprobe achiziția în valoare de aproape 300 de milioane de dolari.

Achiziția sistemului de rachete, în valoare de 286 milioane de dolari, a fost transmisă spre aprobare de către Guvern, Parlamentului și face parte din programul de înzestrare „Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă”.

„Sistemul de instalații mobile de lansare rachete antinavă care va fi achiziționat include, fără a se limita la acestea, patru instalații mobile de lansare, platforme de comandă-control-comunicații, platforme de transport și încărcare-descărcare, senzori, suport logistic inițial, mentenanță și echipamente de testare, echipamente criptografice și cu regim special, asistență de specialitate, instruirea personalului la toate nivelurile necesare, implicit folosirea în luptă, echipamente de instruire, precum și baze de date specifice SIML”, anunță MApN.

Potrivit Ministerului Apărării, costurile programului sunt estimate la 286 milioane de dolari, fără TVA, urmând ca valoarea exactă să fie stabilită în urma derulării procedurii de achiziție.

„După adoptarea legii de către Parlamentului României, urmează o etapă de discuții și negocieri de natură tehnico-economică, pentru stabilirea configurației finale a sistemului și derularea achiziției, dar și opțiunile de realizare, prin cooperare tehnologică și industrială a unei capacități de producție și realizare a mentenanței constituită la nivelul unui operator economic român, care va fi o capacitate strategică”, mai spune MApN.

La final, Forţele Navale Române vor dispune de un sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă nou, modern, testat, operațional și interoperabil în cadrul NATO, adaptat misiunilor actuale. Sistemul are o durata de viaţă de aproximativ 20 de ani, care poate fi prelungită prin modernizări succesive.

„Luându-se în considerare durata de viaţă a sistemului de aproximativ 20 de ani, care poate fi prelungită ulterior prin modernizări succesive, se asigură Forţelor Navale Române certitudinea operaţională necesară şi instruirea pentru îndeplinirea corespunzătoare a misiunilor specifice pe termen mediu şi lung”, mai arată MApN.

Sistemul este destinat pentru apărarea zonelor costiere şi de litoral împotriva ameninţărilor navelor de suprafaţă, având capacitatea de a coopera cu nave, aeronave şi echipamente proprii şi ale aliaţilor, utilizând datele furnizate de către acestea şi viceversa, folosind sisteme de legături de date şi canale de comunicaţii protejate, pentru executarea atacului cu rachetele antinavă.

Achiziția va fi finaizată până în în anul 2024.

1 COMENTARIU

  1. VEDEM cu toții de ce ACUM nu avem BANII pentru SALARII, venituri minim pe economie , pentru alocații si pentru creșterea a pensiilor de 800 lei. Cu siguranța zilei de astăzi România va plăti aproape 300 de milioane de dolari pentru un sistem de lansare rachete anti navă. Credeți ca ziua de maine va fi una ușoara ? Redresarea industrială a României s-a întrerupt în noiembrie. Indicele producției industriale a României, ajustat sezonier, a scăzut cu 0,6% în noiembrie, comparativ cu octombrie, după șase luni de recuperare, timp în care a compensat cea mai mare parte a scufundării profunde observate în martie. Pentru întreaga perioadă ianuarie-noiembrie, producția industrială a României s-a contractat cu 10,2% pe an, cu un declin ușor mai accentuat (11,3%) în sectorul prelucrător.
    Industria ușoară a scăzut cu aproximativ 30% față de an, în timp ce prelucrarea petrolului și producția de automobile au scăzut cu aproape 20%.
    Iar când populația este una bolnava si prost întreținuta ai si o creștere la unele industrii (produse chimice, produse farmaceutice) au înregistrat rate de creștere pozitive cu cifre reduse cu o singură cifră. Nu vom lasa pe roman sa respire un aer proaspăt pentru-ca Procesarea tutunului a avut, de asemenea, rezultate bune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Scrisoarea amantei lui Ludovic Orban. Iubita lui Orban dă detalii șocante...

Ludovic Orban a avut o amantă mult mai tânără decât el, pe vremea când era premier. Tânăra, Cristina Todoran, supărată, probabil, de faptul că...