România vrea mai mult decât să evite statutul de „junk”: Nazare spune că obiectivul este creșterea ratingului
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/facebook-nazare.jpg)
Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, afirmă că România a evitat un pericol economic major prin adoptarea unui pachet fiscal credibil, dar obiectivul este creșterea ratingului suveran, nu doar evitarea statutului „junk”, iar acest lucru necesită măsuri consistente și pe termen lung.
Alexandru Nazare: „Pericolul nu a trecut“
România a evitat recent un risc financiar major, iar obiectivul nu mai este doar să rămână cu un rating peste pragul „junk”, ci să urce, transmite ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare. În cadrul unei conferințe organizate la Bursa de Valori București, oficialul a subliniat că pachetul de ajustare fiscală adoptat de Guvern a fost perceput pozitiv de către agențiile de rating, dar și că drumul către consolidare fiscală este abia la început.
„Am securizat situaţia României în privinţa primei analize. Când spun acest lucru, înseamnă că pericolul nu a trecut. Cel imediat a trecut. Nu există o garanţie. Mergem în direcţia bună, dar fără o consistenţă suficient de lungă în timp, nu putem schimba trendul”, a declarat Nazare, potrivit Ziarul Financiar.
România a reușit recent o emisiune de eurobonduri de succes, imediat după validarea pachetului fiscal la nivelul Consiliului Ecofin. Interesul a fost semnificativ, înregistrându-se cereri de aproape 15 miliarde de euro, ceea ce, în opinia ministrului, este un semnal de încredere din partea investitorilor.
„Nu a fost o întâmplare că emisiunea a fost în prima zi după Ecofin. A fost un pariu riscant, dar care a dat rezultate”, a mai spus acesta.
„Obiectivul este să creştem”
Pentru Nazare, direcția este clară: România trebuie să se poziționeze mai bine în fața piețelor internaționale, iar acest lucru se poate face doar prin stabilitate și măsuri credibile pe termen lung.
„Obiectivul nu este să menţinem ratingul la o clasă deasupra junk. Nu este supravieţuirea, ci obiectivul este să creştem”, a punctat ministrul.
În paralel, Ministerul Finanțelor continuă atragerea de fonduri și prin instrumente dedicate investitorilor de retail, cum este programul Fidelis, în cadrul căruia au fost atrase 1,6 miliarde de lei. Nazare a subliniat că își dorește implicarea mai activă a românilor din diaspora, prin dezvoltarea de mecanisme care să le permită accesul la astfel de investiții.
În ceea ce privește listarea companiilor de stat, aceasta rămâne o opțiune serioasă pentru guvern, însă nu una iminentă. Ministrul a precizat că planul va fi definitivat abia după finalizarea negocierilor legate de renegocierea PNRR.
„Ce vreau să vă asigur este că intenţia statului român rămâne. Este foarte bine să fim activi, dar care anume vor fi companiile şi proporţiile nu le vom putea definitiva decât atunci când se încheie negocierile”, a declarat Nazare.
Deși piețele au reacționat pozitiv, ministrul atrage atenția că România se confruntă cu un „deficit de încredere”, poate chiar mai periculos decât cel bugetar sau comercial.
„Nu ar trebui să irosim nicio oportunitate de a explica cât se poate de clar dimensiunea pericolului pe care l-am evitat”, a spus el, adăugând că refacerea încrederii în economie și în instituții va fi un proces de durată.