România vrea să reia exporturile de carne pe piața din SUA

România vrea să reia exporturile de carne pe piața din SUA, ceea ce ar constitui o mare oportunitate pentru producătorii și procesatorii din sector. În luna septembrie, s-a desfășurat în România o misiune de audit organizată de experții din cadrul Departamentului de Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA) – Serviciul de Siguranță și Inspecție (FSIS) a Alimentelor, în vederea restabilirii echivalenței sistemului de inspecție a cărnii din România, cu sistemul american.

“În contextul actual al evoluției pestei porcine africane în țara noastră, redeschiderea pieței SUA, prin exportul cărnii procesate termic, este o mare oportunitate pentru producătorii și procesatorii din industria de profil din țara noastră”, informează Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Concluziile preliminare, favorabile, respectiv faptul că nu au fost identificate deficiențe de sistem, au fost prezentate de experții FSIS în ședința de închidere a misiunii, care a avut loc data de 29 septembrie.

Un proiect de raport al misiunii de audit, care va fi întocmit într-o perioadă de maximum 90 de zile, va fi transmis ANSVSA pentru observații și comentarii. Cel mai probabil, reluarea exporturilor pe piața SUA va fi posibilă din 2022.

În condițiile în care cele două părți vor conveni asupra conformării la cerințele componentelor auditate, FSIS va notifica ANSVSA despre restabilirea echivalenței sistemului de inspecție a cărnii.

Ce a urmărit auditul USDA

Deschiderea misiunii s-a realizat prin intermediul unei platforme de comunicații în 31 august 2021, în sistem online, la sediul ANSVSA. Auditul a vizat performanța a 6 componente de echivalență a sistemului veterinar:

– Prezentarea generală a autorității competente centrale (ANSVSA) – Organizarea, baza legală privind organizarea și administrarea autorității competente centrale.

– Legislația privind acest domeniu (operarea sistemului de inspecție, standardele produselor, etichetarea și manipularea acestora).

– Verificarea sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor a unităților din domeniul cărnii și al produselor din carne.

– Verificarea elaborării și implementării sistemului HACCP (Analiza pericolelor și punctelor critice de control).

– Programul ANSVSA privind testarea reziduurilor de substanțe chimice/Laboratoarele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor din rețeaua ANSVSA.

– Programul ANSVSA privind testarea microbiologică, respectiv programul de supraveghere și control în domeniul siguranței alimentelor de origine animală.

În perioada derulării misiunii, experții FSIS au auditat 5 unități din domeniul cărnii și al produselor din carne (abatoare și unități de procesare) din județele: Timiș, Sibiu, Prahova, Bacău și Vaslui, Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor din cadrul Direcției sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Prahova și Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară.

Experții FSIS au însoțiti pe tot parcursul desfășurării misiunii de audit de reprezentanții ANSVSA.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole