Românii au ajuns să cumpere cartofii cu 4 lei/kg. Marfă proaspătă din Polonia și Franța

România nu mai este demult patria cartofului. Deși suntem în plin sezon de recoltat cartofi, prețul este destul de ridicat pentru luna septembrie – în jur de 4 lei/kg în piețe și magazine, comparativ cu 60 de bani/kg în alți ani pe vremea aceasta.

Mai trebuie precizat că și costurile de producție s-au majorat semnificativ (circa 50%), în 2023, iar situația internațională s-a complicat.

„În principiu, cartofii pleacă la un preț de 1,7- 2,2 lei/kg de la producători. Din informațiile mele deja au venit câteva tiruri de cartofi din Polonia, cu 1,9 lei/kg adus aici și din Franța – 2,1 lei/kg, este un preț european. Este adevărat, însă, că 4 lei/kg pentru consumatorul din România este un preț destul de mărișor. În urmă cu 5-6 ani, nivelul era și 60 de bani/kg pe vremea aceasta, acum plătim daunele – ale producătorului și ale țării întregi, pentru că 50% din consum este asigurat de importuri”, a declarat pentru Ziarul Puterea Cleonic Sucaciu, președintele Grupului Producătorilor de Cartofi Țara Făgărașului.

Importurile vin în principal din Franța, Spania, Olanda și Germania, iar ce nu se vinde în Europa ajunge în general în România și Bulgaria, unde consumatorii preferă cartofii de dimensiuni mai mari.

Sucaciu mai spune că există și magazine, unde prețurile sunt ceva mai mici, chiar și de până la 2,69 lei/kg sau sub 3 lei/kg. Până la urmă, prețul rămâne la latitudinea comerciantului, ce-i drept.

În acest an, producția este sub nivelul așteptărilor, în condițiile în care suprafețele sunt tot mai mici de la an la an. Potrivit suprafețelor înregistrate la APIA, în 2023, România are cultivate circa 32.000 ha de cartofi, din care 17.000 ha de cartofi pentru industrializare. Spre comparație, până în 1989, vorbeam de suprafețe de circa 400.000 hectare, iar mare parte din recoltă mergea la extern.

Citeste si Lista instituțiilor care se desființează la MADR. Ce se va întâmpla cu salariile

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole