Românii dau sarmalele pe sushi. Record de comenzi în ultimul an
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/08/Screenshot-2025-08-09-164725.png)
Românii au devenit campioni la sushi în Europa de Sud-Est. Potrivit unei analize realizate de o platformă de comenzi online, Bucureștiul conduce detașat topul consumului.
Record de comenzi de sushi de Ziua Îndrăgostiţilor
Dintre toate tipurile de sushi, românii preferă Maki, următoarele fiind Nigiri, Inari, Sashimi şi Uramaki. De altfel, în această perioadă, consumul de sushi a înregistrat o creştere semnificativă, România fiind una dintre cele mai dinamice pieţe din regiune pentru acest tip de preparat.
Conform platformei cu servicii de livrare la domiciliu, pentru al treilea an consecutiv, 14 februarie – Ziua Îndrăgostiţilor a fost ziua cu cele mai multe comenzi de sushi din România, cu aproximativ 60 de porţii de sushi pe oră.
În 2025, această zi a depăşit chiar şi zilele de weekend, iar imediat după 14 februarie, românii au comandat porţii semnificative de sushi şi pe 8 martie (Ziua Femeii), confirmând că sushi-ul este o opţiune preferată pentru ocazii speciale şi nu numai.
Analiza arată că ora 19.00 este momentul de vârf al comenzilor în România. Vineri, sâmbătă şi duminică sunt zilele în care consumul se află în creştere. În medie, într-o zi de weekend se înregistrează o creştere de 21% faţă de o zi obişnuită din timpul săptămânii.
Conform datelor prezentate de compania de livrări la domiciliu, Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Braşov şi Constanţa sunt oraşele din care se plasează cele mai multe comenzi pentru sushi.
Bucureştenii, fruntaşi la consum
Capitala nu doar că este pe primul loc la consum, dar are şi cei mai „pasionaţi” fani. Astfel, cea mai mare comandă individuală din România a fost înregistrată în Capitală, având o valoare de peste 2.300 lei.
Tot din Bucureşti provine şi cel mai activ utilizator al serviciilor companiei de livrări la domiciliu în 2025, în ceea ce priveşte cererea de sushi, care a comandat peste 400 de porţii de sushi în doar 12 luni.
Printre toate tipurile Maki rămâne preferatul românilor. Una din două porţii comandate a fost Maki, ceea ce îl face lider detaşat în top. Următoarele tipuri preferate sunt: Nigiri, Inari, Sashimi şi Uramaki. Când vine vorba despre combinaţiile de ingrediente, românii sunt fideli clasicului. Somonul rămâne în frunte, urmat de crema de brânză şi creveţi, folosiţi atât în rulouri, cât şi în tempura.
Cererea a crescut cu 21% la nivel global în prima jumătate a acestui an, comparativ cu anul precedent. România a avut un aport important în această creştere. Numărul utilizatorilor care au comandat sushi prin intermediul companiei respective de livrări la domiciliu a crescut cu 17% la nivel mondial.