Roșii românești la prețuri de supermarket. Fermierii abia își scot cheltuielile

Publicat: 09 iul. 2024, 08:19, de Cristina Cohuț, în SOCIAL , ? cititori
Roșii românești la prețuri de supermarket. Fermierii abia își scot cheltuielile
Sursa foto: taranescu.ro

În ultimele zile, prețul roșiilor a scăzut considerabil din cauza supra-producției și a dificultății fermierilor de a-și vinde marfa. În această perioadă toridă, agricultorii au de-a face cu noi cheltuieli, ceea ce le reduce profitul pe care aceștia se așteptau să îl facă. În schimb, clienții au parte de roșii ieftine și gustoase la tarabele din piețe.

Roșiile, coapte în tihnă, aproape că nu mai au loc pe vrejuri, forțând fermierii să reducă prețurile. Mihai Chesnoiu, un fermier, explică: „Dacă reușim să aducem costurile undeva mai jos la 2 lei și mai avem o compensare de 0.20 de bani / kg și reușim să ducem un cost mediu de 1,8 per ciclu de cultură per kg, atunci ar trebui să comercializăm cu 2,8, chiar 3 lei ca să asigurăm un leu profit.”

În prezent, un kilogram de roșii se vinde de la producători cu aproximativ un leu, însă cheltuielile s-au majorat cu peste 20% din cauza temperaturilor extrem de ridicate, susțin fermierii. Daniel Zafiu, un alt fermier, spune: „Temperaturile sunt foarte ridicate, peste 35-37 grade, în solar la orele de vârf sunt în jur de 70 de grade. Necesităm plasă de umbrire acum și udat mai des.”

De exemplu, prețul pentru plasa de umbrire a unui solariu de o mie de metri pătrați este de peste 1.500 de lei. Ba chiar mai mult, pierderile la fiecare recoltare pot fi de până la 20%, însemnând cantitatea de roșii rămasă nevândută. Florea Preda, producător și vânzător, afirmă: „Foarte greu, vă spun sincer, foarte greu, mă rugam. Sunt persoane care vin, mă rugăm, vă las și 1 leu 30 tot.”

În piețe, oferta este avantajoasă, clienții profitând de prețurile mici. Simona Rotaru, o cumpărătoare, spune: „Oricine își poate permite, sunt foarte, foarte ieftine și foarte gustoase anul ăsta spre deosebire de alți ani. Cu cât ați luat roșiile? Cu 3 lei. Cu 3 lei și 4 lei 50, foarte frumoase.” Claudia Tudor, o altă cumpărătoare, adaugă: „A scăzut la 2 lei și probabil că o să ia să facă conservele pentru iarnă.”

În România erau, anul trecut, aproape 22.000 de producători de tomate.