Rujeola: La nivel global, crește numărul cazurilor. În Zimbabwe, boala a ucis peste 150 de copii

Publicat: 17 aug. 2022, 17:32, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Rujeola: La nivel global, crește numărul cazurilor. În Zimbabwe, boala a ucis peste 150 de copii

Din luna aprilie și până în prezent, în Zimbabwe, 157 de copii au murit din cauza rujeolei și 2.056 de persoane au făcut această infecție. În prezent, pe continentul african se înregistrează o puternică epidemie de rujeolă provocată de întârzierea vaccinării copiilor.

În Zimbabwe, situația este dramatică: peste 150 de copii au murit din cauza rujeolei. De la apariția primului caz, la începutul lunii august, numărul deceselor s-a dublat. Pentru a limita extinderea epidemiei, guvernul a anunțat intensificarea campaniei de vaccinare și a cerut liderilor reglioși să convingă populația să se vaccineze.

Dar Zimbabwe nu este singura țară care se confruntă cu transmiterea rapidă a virusului rujeolei. Din cauza crizei sanitare provocate de pandemia de Covid-19, numărul cazurilor de rujeolă a crescut în toată lumea, cu aproape 80% în lunile ianuarie-februarie 2022, comparativ cu anul trecut.

Evident, episoadele de izolare și scăderea numărului copiilor vaccinați își spun cuvântul. Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă care adesea evoluează cu complicații. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare. Pentru un bolnav din o mie de bolnavi de rujeolă, infecția este mortală.

Vaccinul împotriva rujeolei asigură protecția copiilor împotriva acestei boli. Potrivit Institutului Național pentru Sănătate Publică, în țara noastră a fost înregistrată o epidemie de rujeolă: până la data de 24 iulie 2020, se raportau 20.204 cazuri de rujeolă și 64 de decese.