Rusia a achitat în ruble dobânzile de 117 milioane dolari aferente obligațiunilor

Ministerul rus de Finanţe a anunţat joi că a efectuat către Citibank în Londra plata sumei de 117 milioane de dolari reprezentând dobânda pentru două obligaţiuni în dolari, pe fondul sporirii speculaţiilor că ţara se îndreaptă spre intrarea în incapacitate de plată pentru împrumuturile suverane, transmite Bloomberg.

Dacă nu ar fi efectuat plata în perioada de graţie de 30 de zile, ar fi fost pentru prima dată din 1918 când Rusia şi-ar fi încălcat obligaţiile faţă de creditorii străini. Numai că Rusia nu a putut accesa sumele în valută blocate de sancțiuni, drept pentru care a dat ordinul de plată în ruble.

Miercuri, agenţia de evaluare financiară Fitch a anunţat că dacă Moscova va plăti în ruble dobânzile la două obligaţiuni denominate în dolari scadente miercuri, aceasta va constitui intrarea Rusiei în incapacitate de plată pentru împrumuturile suverane, după expirarea perioadei de graţie.

Invadarea Ucrainei de către Rusia a dus la sancţiuni severe, care au afectat capacitatea Moscovei de a accesa şi aloca numerar.

„Plata în moneda locală a Rusiei a obligaţiunilor în dolari scadente în 16 martie va constitui, dacă va avea loc, o intrare în incapacitate de plată, după expirarea perioadei de graţie de 30 de zile”, a spus Fitch, într-un comunicat.

În eventualitatea plăţii în ruble, a explicat Fitch, ratingurile celor două obligaţiuni vor fi revizuite în scădere la „D” după expirarea perioadei de graţie, în timp ce ratingul pe termen lung al Rusiei urma să fie stabilit la „Restricted Default” (RD – intrare restricţionată în incapacitate de plată). 

Rusia va avea de achitat la începutul lui aprilie o sumă mult mai mare, de circa 2 miliarde dolari, în contul emisiunilor de obligațuni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Petrecere PORNO de 8 Martie în cel mai luxos club din...

Mai multe doamne și domnișoare din lumea politică și din lumea de business a Bucureștiului au petrecut într-un club luxos alături de un bărbat...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...