„Rusia e pregătită de pace, dacă…”. Declarațiile Ministrului rus de externe

Publicat: 03 dec. 2021, 14:00, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
„Rusia e pregătită de pace, dacă...”. Declarațiile Ministrului rus de externe
Serghei Lavrov, ministrul rus al Afacerilor Externe, sursa: Deschide.md

Serghei Lavrov, ministrul de Externe rus, a declarat că Rusia va prezenta NATO o propunere ce are în vedere garanții de securitate care să fie obligatorii pentru organizațiile implicate, potrivit EFE.

Vom formula în curând propuneri concrete către colegii noştri occidentali şi sperăm că le vor lua în serios”, a declarat Lavrov în timpul summitului organizat în cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa. ”Acum nu doresc nici măcar să mă gândesc că Occidentul ar refuza să studieze (propunerea rusă). În opinia mea, toţi au putut să-l asculte pe preşedintele (Vladimir) Putin şi şi-au dat seama că propunerea noastră este serioasă şi acum o vom transpune pe hârtie”, a adăugat şeful diplomaţiei ruse. Acesta a subliniat că scopul Rusiei nu este acela de a obține garanții speciale, ci, mai degrabă, garanții colective.

Este un drum care nu duce nicăieri

De asemenea, acesta a declarat că Rusia va răspunde în fața provocărilor militare pe care Occidentul le desfășoară în Marea Neagră și la granița ruso-ucrainiană. ”Este un drum care nu duce nicăieri şi, în final, aceste măsuri unilaterale ilegitime se vor întoarce împotriva celor care le-au iniţiat”, consideră Lavrov. Secretarul de stat american Antony Blinken și omologul său rus, Serghei Lavrov, au avut o întâlnire joi, la Stockholm, pe marginea conferinţei anuale a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa. Blinken l-a avertizat pe Lavrov asupra „consecințelor grave” pe care le-ar putea suporta Rusia în cazul în care ar invada Ucraina.