Rusia și-a evacuat, treptat, personalul diplomatic din Ucraina

Publicat: 18 ian. 2022, 15:15, de Puterea.ro, în Internațional , ? cititori
Rusia și-a evacuat, treptat, personalul diplomatic din Ucraina
XXXX

Pe 5 ianuarie, 18 persoane – majoritatea copii și soțiile diplomaților ruși – s-au urcat în autobuze pentru a pleca din Kiev, la Moscova. Aproximativ alte 30 de persoane le-au urmat în decurs de câteva zile, plecând atât din Kiev cât și din consulatul Rusiei de la Liov.

O sursă ce și-a păstrat anonimatul a precizat pentru The New York Times că alte două consulate ale Rusiei din Ucraina au fost notificate să se pregătească pentru părăsirea țării. Modul în care ar trebui interpretată această evacuare aduce o nouă componentă în misterul privind intențiile președintelui rus Vladimir Putin.

Atât oficialii ucraineni cât și cei americani spun că reducerea personalului diplomatic din Ucraina ar putea fi o mișcare de propagandă din partea Kremlinului, un semnal privind o invazie iminentă, o diversiune, sau toate trei. Ministerul de externe al Rusiei a declarat într-un comunicat remis marți și citat de Reuters că ambasada sa de la Kiev „funcționează normal”. Însă în ultimele zile plecările lente – despre care rușii cel mai probabil știau că vor fi observate de americani și ucraineni – au devenit o parte a puzzle-ului cu privire la următoarea mutare a Kremlinului, potrivit presei internaționale.

Convoaie enorme de trenuri încărcate cu tancuri, rachete și militari continuă să se deplaseze spre vestul Rusiei, îndreptându-se aparent înspre granița ucraineană.