Rusia și Ucraina semnează astăzi primul acord de la izbucnirea războiului

Pentru prima dată în cele cinci luni de când a Rusia a invadat Ucraina, cele două părți au reușit să ajungă la o înțelegere ce nu prevede însă o componentă militară sau teritorială.

Biroul președintelui Turciei a confirmat că acordul privind exporturile de cereale din Ucraina pe mare va fi semnat vineri, la Istanbul.

Acordul va fi semnat la ora locală 16:30, la Palatul Dolmabahce. La eveniment vor participa președintele turc Recep Tayyip Erdogan și secretarul general al ONU Antonio Guterres, care s-a deplasat la Istanbul.

De asemenea, este planificată participarea reprezentanților Ucrainei și Rusiei, dar la ce nivel nu este specificat.

Anterior, Erdogan și-a exprimat speranța că acordul privind exporturile de cereale din Ucraina va fi finalizat în această săptămână.

La discuțiile de la Istanbul privind exportul de cereale, Ucraina a propus crearea unui algoritm pentru o navigație sigură în Marea Neagră.

Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat că negociatorii de la Istanbul au convenit miercuri să creeze un centru de coordonare pentru exportul de cereale ucrainene pe mare, iar acordul relevant va fi semnat săptămâna viitoare.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că, în timpul reuniunii de la Istanbul, părțile au făcut progrese „semnificative” în ceea ce privește problema exporturilor de cereale din Ucraina pe mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...