Rușii de la Gazprom susțin că livrările de gaze prin Ucraina continuă la un nivel foarte bun

Publicat: 08 mart. 2022, 13:30, de Puterea.ro, în ECONOMIE , ? cititori
Rușii de la Gazprom susțin că livrările de gaze prin Ucraina continuă la un nivel foarte bun

Gigantul rusesc Gazprom susține că livrează în continuare gaze prin Ucraina la un nivel ridicat, în ciuda războiului și a sancțiunilor impuse Rusiei.

Gazprom a anunţat marţi la Moscova că volumul de livrări de gaz agreat prin contract este de 109 milioane de metri cubi pentru 24 de ore, în timp ce volumul anual este de 40 de miliarde de metri cubi, relatează DPA.

Cumpărătorii europeni şi-au crescut semnificativ comenzile de la intrarea în vigoare a sancţiunilor împotriva Rusiei, a declarat purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov, citat de agenţia rusă de presă Interfax.

Rusia a subliniat mereu că este un furnizor de energie de încredere chiar şi în perioade de criză. Cu toate acestea, din cauza sancţiunilor impuse de Occident şi a discuţiilor din UE de a scăpa de dependenţa de gazul şi petrolul rusesc, Moscova a ameninţat pentru prima dată că va opri livrările spre Germania prin conducta Nord Stream de sub Marea Baltică.

„Avem dreptul deplin să impunem un embargou asupra tranzitului de gaz prin conducta Nord Stream 1, care în prezent operează la capacitatea maximă”, a spus luni vicepremierul rus Alexander Novak, precizând că o astfel de măsură ar fi similară cu decizia Germaniei de a opri aprobarea proiectului Nord Stream 2.

Germania a suspendat procesul de aprobare a gazoductului Nord Stream 2 din cauza politicii agresive a Rusiei împotriva Ucrainei.

Temerile legate de un război energetic între Rusia şi Occident sunt tot mai mari, în contextul în care SUA fac presiuni în rândul aliaţilor să interzică importurile de petrol din Rusia ca sancţiune pentru invadarea Ucrainei.