Ryan Haas, fost director în cadrul Consiliului Național de Securitate al SUA: „Războiul Rece este o analogie nepotrivită cu privire la tensiunile din prezent dintre SUA-China”

Această viziune nu are în vedere provocările majore ale Chinei și rezistența diplomației SUA se arată într-un interviu dat în Washington Post de fostul director pentru China, Taiwan și Mongolia în cadrul Consiliului Național de Securitate.

O femeie stă lângă un ecran care arată steagurile Chinei și SUA, în timp ce ascultă un discurs la Forumul Lanting de la sediul Ministerului Afacerilor Externe din Beijing, în februarie. (Andy Wong / AP)

Pe măsură ce administrația Biden se apropie de încheierea unei perioade de șase luni, Jessica Chen Weiss a avut un dialog cu Ryan Hass, care este cadru didactic superior la Brookings Institution și Michael H. Armacost, Coordonator în Studii de Politică Externă, despre starea relațiilor SUA-China. Hass, care a fost director pentru China, Taiwan și Mongolia în cadrul Consiliului Național de Securitate în timpul administrației Obama, este autorul cărții „Stronger: Adapting, America’s China Strategy In An Age Of Competitive Interdependence” (Yale University Press, 2021).

Ryan Hass: „China are și puncte forte considerabile, printre care un ecosistem de inovație înfloritor în inima celei mai dinamice regiuni din lume”

Jessica Chen Weiss: În noua dvs. carte, scrieți că mulți analiști au exagerat punctele forte ale Chinei și au trecut cu vederea punctele slabe ale acesteia. Unde vedeți că se îndreaptă China?

Ryan Hass: Liderii Chinei se confruntă cu provocări descurajante. Creșterea datoriei, demografia îmbătrânită și dificultățile care generează câștiguri de productivitate în cadrul forței de muncă fac ascensiunea economică continuă a țării departe de a fi garantată. Sistemul politic devine mai puțin dinamic pe măsură ce mai multă putere se concentrează în jurul conducerii chineze de top.

Iar imaginea internațională a Chinei, în special în lumea dezvoltată, este în declin; diplomația abrazivă a Beijingului activează o reacție nefavorabilă coordonată din partea Statelor Unite – și a multor aliați americani. Dintr-o perspectivă strategică, China va rămâne probabil constrânsă în viitorul previzibil în ceea ce privește capacitatea sa de a combina proiecția de putere cu influența politică și economică la scară globală – trăsăturile definitorii ale unei superputeri. China depinde și de restul lumii pentru a asigura hrană populației și pentru a-și alimenta economia, creând astfel potențiale vulnerabilități.

Desigur, China are și puncte forte considerabile, printre care un ecosistem de inovație înfloritor în inima celei mai dinamice regiuni din lume. Populația Chinei a demonstrat curaj și determinare în a scoate din sărăcie aproape 800 de milioane de oameni din ultimele decenii. Liderii lor au o viziune clară pentru „întinerirea” Chinei și asigurarea unei poziționări centrale pe scena mondială a acesteia.

Este important să înțelegem punctele forte ale Chinei, alături de provocările sale. Din aceste motive, după cum am concluzionat recent și cu Ali Wyne, Beijingul nu se află nici pe prăpastia dezintegrării, nici pe o cale spre hegemonie; China este un concurent durabil, dar constrâns.

JCW: Scrieți că „numai China va putea încetini China”. Care este evaluarea dvs. privind sancțiunile SUA și alte eforturi de restricționare a giganților tehnologici ai Chinei, cum ar fi Huawei?

RH: La nivel sectorial, există tehnologii chokepoint care, dacă sunt controlate, ar putea determina companiile chineze să își modifice strategiile corporative. Limitele de acces ale Huawei la cipurile de computer realizate cu intrări din SUA, de exemplu, au determinat compania să ia în considerare îndepărtarea de smartphone-uri și tehnologia 5G și orientarea către tehnologii chip mai puțin intensive.

La nivel național, liderii chinezi au răspuns la restricțiile privind accesul la tehnologia SUA, intensificând parcursul lor spre auto-încredere. Rămâne de văzut dacă astfel de eforturi vor da roade. Cu cât China se îndreaptă mai mult spre inovația indigenă, limitându-și efectiv capacitatea de a se baza pe talentul și ingeniozitatea din restul lumii, cu atât mai mult ar putea să se încetinească. Aceasta ar fi alegerea Chinei.

Ryan Haas: „Coordonarea economică intensă SUA-China în jurul crizei financiare globale 2008-2009 a contribuit la evitarea crizei economice mondiale”

JCW: Scrieți că „întrebarea principală cu care se confruntă factorii de decizie politică nu trebuie să fie dacă Statele Unite au un motiv pentru a simți că au dreptate în ceea privește indignarea lor , ci mai degrabă modul în care Statele Unite ar trebui să răspundă acțiunilor chineze într-un mod care să împingă China în cea mai bună direcție preferată de America. ” Cum au influențat eforturile SUA strategiile și tacticile chineze și care sunt unele dintre ingredientele cheie ale succesului în influențarea comportamentului chinez?

RH: Istoria recentă a relației este plină de exemple de diplomație americană care mută China în direcțiile preferate ale Washingtonului cu privire la probleme specifice care implicau interesele americane. De exemplu, o coordonare economică intensă SUA-China în jurul crizei financiare globale 2008-2009 a contribuit la evitarea crizei economice mondiale. La îndemnul guvernului SUA, moneda Chinei s-a apreciat, iar balanța sa comercială cu lumea a devenit mai puțin importantă decât în ​​trecut. Această schimbare a generat cererea chineză pentru importuri, ceea ce a contribuit la stimularea expansiunii economice mondiale.

Prin diplomație susținută condusă de SUA, China a trecut de la a fi un spoiler în cadrul conferinței de la Copenhaga din 2009 privind schimbările climatice, la un jucător cheie în obținerea acordului la conferința de la Paris din 2015. China a răspuns, de asemenea, pozitiv la diplomația intensivă a SUA atunci când s-a alăturat răspunsului internațional la Focarul de Ebola în 2014 și a contribuit, ulterior, la consolidarea capacității de sănătate publică în Africa.

Tensiunile ridicate în prezent în relația SUA-China ascund adesea exemple din trecut de acțiuni coordonate SUA-China pentru abordarea provocărilor internaționale comune. Amintirea acestor experiențe ne oferă un memento cu privire la faptul că diplomația americană din trecut a atras China în depunerea de eforturi pentru a face față provocărilor globale. Multe dintre cele mai puternice amenințări la adresa intereselor Americii sfidează astăzi soluțiile unilaterale, indiferent dacă provocarea este de a pune capăt pandemiei de covid-19, consolidarea securității globale în ceea ce privește sănătatea, construirea unei economii globale mai incluzive sau abordarea crizei climatice.

Ryan Haas: „Țările occidentale nu pot concura (cu China n.r.) în ceea ce privește costurile pentru construirea de drumuri și căi ferate”

JCW: Grupul celor Șapte a anunțat recent parteneriatul Build Back Better World ca un efort explicit de a contracara inițiativa Belt and Road a Chinei. Scrieți că „dacă China dorește să-și aloce resursele pentru crearea unei bănci de dezvoltare sau pentru construirea de drumuri și conducte, Statele Unite nu ar trebui – și nu trebuie să – îi stea în cale.” Cât de eficiente credeți că vor fi eforturile depuse de SUA pentru a concura cu inițiativa Belt and Road?

RH: Țările occidentale nu pot concura în ceea ce privește costurile pentru construirea de drumuri și căi ferate. China are atribute unice, de exemplu, o economie ghidată de stat, supracapacitate în sectoare cheie, un exces de muncitori în construcții cu salarii reduse și rezerve în valută străină în căutarea unor puncte de vânzare externe. Inițiativa Build Back Better World va fi probabil mai eficientă dacă va evita încercarea de îndepărta China. În schimb, membrii G-7 s-ar putea concentra pe domeniile în care au un avantaj comparativ – construirea unei infrastructuri de tehnologie digitală, investiții în reziliența climatică și sprijinirea bunei guvernări. Este mai probabil ca o mass-media liberă și o justiție independentă să poată să diminueze îngrijorările cu privire la capturarea elitei, corupția și eroziunea mediului și a standardelor muncii în țările care găzduiesc proiecte Belt and Road. După cum spune vechea zicală, „lumina soarelui este cel mai bun dezinfectant”.

JCW: Care sunt diferențele importante – și asemănările – dintre Războiul Rece și situația de astăzi dintre Statele Unite și China?

RH: ”Războiul Rece” este o analogie nepotrivită pentru înțelegerea relațiilor SUA-China de astăzi. Războiul Rece a fost precedat de 30 de ani de război global și criză. Momentul din prezent este după 30 de ani de pace de putere puternică și expansiune economică globală. La începutul Războiului Rece, Uniunea Sovietică a exploatat „aspiratoare” de putere de-a lungul periferiei sale; China este astăzi înconjurată de puteri capabile și de prezența constantă a Statelor Unite în Asia. La începutul anilor 1950, abia existau fluxuri comerciale sau de investiții în Uniunea Sovietică. Astăzi, China este adânc înrădăcinată în economia globală. Ca atare, izolarea nu este o opțiune disponibilă pentru gestionarea relației cu China, dat fiind că puțini (dacă nu niciunul) aliați sau parteneri din SUA ar fi receptivi la alinierea alături de Statele Unite împotriva Chinei.

Dar o asemănare cu Războiul Rece este riscul unui conflict militar devastator între două superputeri cu arme nucleare. Timpul va spune dacă liderii SUA și cei chinezi aleg să acorde prioritate reducerii riscurilor, fără șocul unui eveniment precum criza rachetelor cubaneze pentru a pune în mișcare eforturile înspre controlul armelor și gestionarea crizei.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat promulgarea legii anti-violență

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, marchează un moment semnificativ, anunțând promulgarea legii care ratifică Convenția nr. 190/2019 a Organizației Internaționale a...

Cătălin Cîrstoiu își ia concediu de la spital. Nu crede că...

Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al Alianței PSD - PNL la Primăria Capitalei, spune că el este convins că bucureștenii își doresc un primar...